Stoltenberg: Spremni smo pojačati političku i praktičnu podršku BiH

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u intervjuu za podgoričke “Vijesti” da je Bosna i Hercegovina prešla dug put od sukoba iz 1990-ih, ali da su, nažalost, napetosti i dalje visoke, s retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i vanjskim aktera koji rade na potkopavanju njegovog napretka.

Pozvao je Rusiju na konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, iako, kako je naveo, ona redovito čini suprotno.

NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i sigurnosne aranžmane. To je osnovno načelo europske sigurnosti. Načelo na koje se i Rusija obvezala poštovati Helsinškim sporazumom, rekao je.

NATO će, dodaje, nastaviti promicati stabilnost, sigurnost i suradnju u regiji kroz partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom, napore svog stožera u Sarajevu, podršku operaciji koju je u BiH preveo Eufor Althea Europske unije, u sklopu aranžmana Berlin Plus.

NATO održava politički dijalog na visokoj razini s Bosnom i Hercegovinom. U svibnju sam se u Bruxellesu susreo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. U naše razgovore na Summitu u Madridu uključio se i ministar obrane BiH, a nedavno je BiH posjetio i predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a admiral Rob Bauer. Štoviše, kao što su se čelnici NATO-a dogovorili u Madridu, spremni smo ojačati političku i praktičnu podršku partnerima koji su u opasnosti od ruske agresije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, rekao je Stoltenberg.

Upitan je i kako gleda na zapaljivu retoriku najviših srbijanskih dužnosnika, između ostalog, o konceptu “srpskog svijeta”? Primjer za to je sadašnji ministar unutarnjih poslova i bivši ministar obrane Aleksandar Vulin.

Kazao je da su NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri te da se njihovo partnerstvo temelji na političkom dijalogu i praktičnoj suradnji, uz puno poštivanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

Naš politički dijalog se očituje na različite načine. To uključuje moje kontakte s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim čelnicima te redovite interakcije sa srpskim kolegama koji imaju mog zamjenika pomoćnika za politička pitanja i sigurnosnu politiku i šefa NATO-vog vojnog ureda za vezu u Beogradu. To također uključuje i dobro uspostavljen odnos između zapovjednika KFOR-a i srpskog načelnika Glavnog stožera. Takve odnose omogućuje konstruktivan duh i međusobno uvažavanje koje treba nastaviti, istaknuo je.

Na pitanje na što je najviše ponosan tijekom osam godina na čelu NATO-a, rekao je:

Voditi Savez od 30 zemalja i milijardu stanovnika odgovornost je koju shvaćam vrlo ozbiljno i ostajem 100 posto usredotočen na svoj posao glavnog tajnika. U budućnosti će biti vremena za sumiranje rezultata.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.