Stolac: Na hrvatski dio škole postavljena fasada, na bošnjački još ne

Osnovna škola u Stocu koja funkcionira po sustavu dvije škole pod jednim krovom ponovno je pokazala besmisao segregacije, nakon što je postavljena fasada na dio zgrade u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, ali ne i na dio gdje se izvodi na bosanskom jeziku.

Iako je nakon potresa koji je pogodio ovaj hercegovački grad tijekom posjete brojnih delegacija dato obećanje da će se kompletna zgrada obnoviti u što bržem roku, u novom ruhu je zablistao samo dio objekta u kojem se obrazuju djeca po hrvatskom planu i programu, što je izazvalo brojne kontroverze.

Pomoćnik gradonačelnika Stoca iz službe za graditeljstvo Tihomir Perić rekao je za Klix.ba da je fasada postavljena na dio škole u kojoj se obrazuju djeca na hrvatskom jeziku, sredstvima Vlade Republike Hrvatske iz programa za pomoć Hrvatima u BiH i da taj potez nema veze sa sanacijom od posljedica potresa.

Naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske financira samo taj dio zgrade, dok će se obnova objekta sredstvima Vlada Federacije BiH za sanaciju šteta od potresa raditi tijekom ljetnog raspusta.

Nakon potresa se odradilo dosta zgrada kolektivnog stanovanja, pola ih je već završeno, a zgrade škola će se raditi tijekom ljetnog raspusta, jer je teško da se radovi izvode tokom školske godine dok djeca idu na nastavu, rekao je Perić za Klix.ba.

Međutim, postavljanje fasade na samo jedan dio zgrade je izazvalo kontroverze i neosporno narušilo urbanističku sliku grada, te zaoštrilo političke odnose i produbilo sliku podjela u Stocu.

Ministar obrazovanja HNŽ-a Rašid Hadžović (SDA) priznao je da je i sam iznenađen saznanjem da je fasada postavljena na samo jedan dio škole.

Rekao je kako se nada da će Grad Stolac koji je vlasnik objekta krenuti da završi i ostalo kako bi čitav objekt bio na isti način urađen, uređen i kompletno saniran, ali i oku ugodan, jer kako ističe sredstva su za to već osigurana.

Vjerujemo da su učenici, bez obzira na kojem jeziku i po kojem nastavnom planu i programu nastavu izučavali isti za sve, i vjerujem da će naši učenici u Stocu imati najbolje moguće uvjete poslije potresa koji je bio za objekte u Stocu problematičan.

Vlada Federacije BiH je već uplatila određenu količinu novca, a dodatno je u novom budžetu predviđena stavka za sanaciju objekata od zemljotresa u Stocu. Čvrsto vjerujem da će se stvari u Stocu riješiti na najbolji način, kazao je ministar Hadžović za Klix.ba i poručio da će pažljivo pratiti dešavanja oko rekonstrukcije zgrade Osnovne škole u Stocu.

(www.jabuka.tv | Foto: Klix)

9 komentara

      • Ako je financirano sredstvima iz Hrvatske i ako financiraju samo taj dio zgrade, u čemu je problem? Prosto jednostavno, ali evo nekima i dalje prekomplicirano, nema veze, razvijati će vam se mozgovi, valjda.

        • Dakako, prekomplicirano je shvatiti da djecu koja ni za kakvo zlo i ni za kakvu mrznju ne znaju kad se rode trujete vlastitom mrznjom i obrazujete da se dijele i gledaju kao da zive u razlicitim drzavama. Dabogda mi se nikad ne razvio mozak poput takvima, retardi jadni.

    • Moj katolibanu, doci ces jednom pred svog Stvoritelja, pitat ce te jesi li ljubio bliznjega svoga. Nisi ti ljubio majku rodjenu jado jadni, kamoli Boga svoga i ljude stvorene po Njegovom obliku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.