Stojadin danas slavi rođendan

Na današnji dan 1971. godine s proizvodnih traka u Kragujevcu sišao je prvi primjerak Zastave 101, modela kojeg su svi znali pod imenom Stojadin.

S više od milijun proizvedenih primjeraka tijekom 37 godina neprekinute proizvodnje Stojadin spada u red najuspješnijih automobilskih modela Crvene Zastave, ali i jedan od najdugovječnijih modela u regiji. Stojadin je nastao na osnovi licencnog Fiata 128, a donio je na Balkan koncept automobila s poprečno postavljenim motorom i mjenjačom, neovisnim ovjesom i petim vratima. I to četiri godine prije Golfa I., piše Index.hr.

Stojadin je tijekom nekoliko desetljeća dobivao novu šminku, mijenjao je i ime, a s vremenom su ubačene i nove karoserijske izvedbe. No, bez obzira na to jesu li prednji farovi okrugli ili četvrtasti, a plastika u prevlasti nad kromom, Stojadin je bio i ostao Stojadin, automobil koji je vjerno vozeći vlasnike i njegove obitelji stvorio brojna prijateljstva, a stvara ih i danas, četvrt stoljeća nakon nestanka države u kojoj je nastao. Uostalom, ekspedicija “ZASTAVA 101 – Kragujevac – Kilimandžaro” je sa pet serijskih automobila uspješno apsolvirala više od 11.000 km paklene rute kroz surove i opasne predjele Afrike.

Od nešto više od 1,2 milijuna proizvedenih primjeraka mnogo ih je i danas sačuvano i u prometu. Za razliku od još legendarnijeg “fiće“ ovaj je model i danas pristupačan i daleko od mainstreama, pa ga najčešće voze pravi ljubitelji, a nerijetko i oni koji su automobil naslijedili od očeva i djedova. Da, Stojadin dolazi iz vremena kad je automobil bio član porodice, a ne samo oruđe za prijevoz do odredišta.

Ponosne vlasnike Stojadina, odnosno keca, okuplja Zastava 101 klub kojeg je utemeljio Novica Marković. Ima više od 500 članova, a djeluje paralelno sa Zastava fan klubom koji okuplja respektabilnih 11.000 članova.

Brojni su pasionirani obožavatelji Stojadina koji i danas uz neki moderniji automobil u garaži čuvaju bar jedan primjerak. Iz Valpova nam tako dolazi 33-godišnji električar Sebastijan Galičić u čijoj obitelji je bilo nekoliko Stojadina.

“Ti automobili su kod nas od 1976. godine kada je moj otac kupio novu, narančastu Zastavu 101 Standard koju je vozio do 1989. godine i prešao njom 350.000 kilometara. Te godine je kupio drugu, također novu, Zastavu 101 Skala koju smo vozili do 2010. godine i još je kod nas”, govori ponosni vlasnik za Al Jazeeru.

Iz Skoplja dolazi Senih, koji ljubav prema ovom automobilu uspoređuje sa emocijama koje gaji prema ženama, pa je čak i svojim Zastavama dao ženska imena. S Ljubicom i Marinom je 24-godišnji Senih proputovao cijeli Balkan.

Neki se Stojadina ne odriču niti nakon što napuste brdoviti Balkan. Damir Josipović je rođen u Sarajevu, a posljednjih 15 godina živi u Düsseldorfu. S njim je i njegova “Stojka”. On je svoj primjerak iz 1973. godine kupio prije pet godina s tek 3.100 prijeđenih kilometara.

U Ljubljani živi 38-godišnji automehaničar Damir Horvat koji već godinama skuplja Zastave, pa tako ima nekoliko modela, a osnivač je i slovenskog Zastava kluba.

Nema sumnje, Zastavini automobili i danas žive, a za sobom nose neke posebno druge osjećaje. Neki u njima bude nostalgiju za minulim vremenima, neki jednostavno uživaju u pristupačnim starodobnim vozilima, no svi pozitivno gledaju na svoju opsesiju koja spaja ljude koji se bez Zastavinog auta nikad ne bi susreli i družili.

(www.jabuka.tv) 


8 komentara

  • za ovoga anonimnog komentar ako je se auto pravilo znaci i ostvarivala je se plata a danas ni drzalicu nemogu napravit da bog da se i sada stojadin pravi

  • Agrokor agrokor proizvod velikih hrvatina. U trafikama uz tisak cigarete itd prodavačice moraju primati uplatnice struje telefona itd sve za 2800 kn mjesecne plate dok su todoriceva kcerka šetala po Parizu, bahato svi živjeli. To su im omogućili domoljubni političari. Psst desničari licemjeri, stavite papirnatu vreću na glave i u kantun (kut) se sklonite i šutite licemeri obojeni svim bojima mastima itd.. Jer ste vi 80% odgovorni za sve ove mutne kuhinje u pretvorbi i privatizaciji..

  • Zaboravih dodati Zastava 101 kanta od auta. Svako auto crvene zastave promašaj nad promašajima. Ali i takve kante su bile bolje od super kanta Trabanta, Škode, Pezejca, Tetrapaka, Moskvića itd iz ex Varšavskoga pakta istočnog bloka. Jedino Lada je koliko toliko solidna bila ali je trošila kao Tenk. Pogotovo gradska vožnja 15 litara užas..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.