Što znači postotak masnoće mlijeka i kako se određuje

Na policama trgovina danas nas dočekuju pakiranja mlijeka različitih boja i postotaka mliječne masti, što može izazvati zbunjenost pri kupovini.

No, što to znači postotak masnoće mlijeka i kako se određuje.

Proces proizvodnje mlijeka počinje na farmi. Odmah nakon mužnje, mlijeko se rashlađuje i čuva na temperaturi ispod 4 stepena Celzija. Potom se u mljekari sirovo mlijeko pasterizira, što ne utječe na njegovu nutritivnu vrijednost, već služi da uništi potencijalno štetne bakterije.

Slijedi jednostavan proces promjene količine masti, koji podrazumijeva skidanje masnoće s vrha mlijeka. Prije homogenizacije, pri kojoj se mlijeko protrese kako bi se stvorila izbalansirana konzistencija, mlijeko i njegova krema se razdvajaju.

Uklanjanjem mliječne masti, a potom dodavanjem željene porcije, potrošači dobivaju priliku da odaberu mlijeko koje najbolje odgovara njihovim željama i ukusima.

Kravlje mlijeko se sastoji od 87% vode, a ostatak je suha tvar. U sastav mlijeka ulaze bjelančevine, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi.

Kada u trgovini kupujemo mlijeko sa npr. 1,5 posto mliječne masti, to ne znači da je iz njega uklonjeno 98,5 posto mliječne masti. Postotak naveden na ambalaži predstavlja količinu masti prema ukupnoj težini mlijeka.

Dakle, 1,5 posto je postotak ukupne težine mliječne masti.

Na istom principu, izraz “punomasno mlijeko” ne znači da ono sadrži 100 posto mliječne masti. Zapravo, ono ima blizu 8 grama masti po porciji, odnosno 3,5-3,8 posto mliječne masti.

Mlijeko od 3,8 posto masti je najbliže onome koje dobivamo od krava. Važno je istaći da nijedno od ovih mlijeka nije razvodnjeno, a da je voda glavni sastojak mlijeka.

Količina masti se odražava na kalorijsku vrijednost mlijeka, koja po čaši u prosjeku iznosi oko 150 kalorija.

Iako sadržaj masti u mlijeku može varirati, svako od njih sadrži iste esencijalne nutrijente, uključujući i visokokvalitetne proteine. Ovo se odnosi i na mlijeko bez laktoze, čokoladno i druga mlijeka. Mlijeko u tetrapaku se nakon pakovanja može čuvati na policama do 150 dana, a nakon otvaranja u frižideru 3 dana.

Kravlje mlijeko, kao dio zdrave i izbalansirane prehrane, ključno je za rast i razvoj ljudi svih dobnih grupa jer sadrži sve potrebne sastojke za život. Dodavanjem drugih okusa u mlijeko, kao recimo pri proizvodnji čokoladnog mlijeka, ne oduzima mu se nijedan nutrijent, piše klix.ba.

Mliječni proizvodi, bez obzira na postotak masnoće, predstavljaju hranu bogatu hranjivim tvarima i važan su izvor energije, visokokvalitetnih proteina i masti, ali i kalcija, magnezija, selena, riboflavina, vitamina B12 itd.

(www.jabuka.tv / Foto: Thinkstock )

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.