Što uraditi kada smo pod stresom?

Moderan način života sa sobom donosi i određenu razinu svakodnevnog stresa. I dok se različiti ljudi, na različite načine bore sa stresom, znanstvenici su otkrili jednostavan i lak način kako brzo smanjiti razinu stresa.

Studija objavljena u medicinskom časopisu Cureus, pratila je 23 muškaraca i žena u dobi od 18 do 60 godina tijekom dana i mjerila njihovu razinu stresa. Ispitanici su nosili uređaj koji je mjerio broj otkucaja srca, ali i koliko vježbaju, spavaju i – pjevuše.

Znanstvenici su im dali točne upute. Kad god su bili pod stresom, trebali su duboko udahnuti do četiri sekunde, a zatim šest do osam sekundi pjevušiti neku melodiju.

Rezultati su iznenadili i same znanstvenike. Ispitanici koji su u stresnim situacijama pjevušili, zabilježili su najmanju razinu stresa. No,kako pjevušenje može biti tako umirujuće?

Prema jednoj teoriji, pjevušenje odnosno vokalizacija neke melodije zatvorenih usta, pokreće parasimpatički živčani sustav koji ima umirujući učinak u stresnim situacijama, prenosi Zimo.

Stoga znanstvenici savjetuju da, za smanjenje stresa, dva puta dnevno barem 10 do 15 minuta – pjevušimo.

Tako da, kad se sljedeći put nađete u prometnoj gužvi, slobodno počnite pjevušiti. Smanjit ćete razinu stresa i skratiti si vrijeme čekanja.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.