Što sve (ne) znate o srdeli?

U potrazi za hranjivim i zdravim, a cjenovno prihvatljivim namirnicama pronašli smo jednu koja nas je oduševila svojim svojstvima, ali i cijenom – riječ je o srdeli.

Srdela je zapravo nepravedno zapostavljena kraljica među morskim ribama, koja se često spominje kao najkvalitetnija i najzdravija riba.

Srdelu je moguće naći u istočnom dijelu Atlantika, a uobičajena je u Sredozemnom moru, pogotovo na zapadu, odnosno na Jadranu i Crnom moru.

Stalno je u pokretu i nema uobičajenu dubinu na kojoj živu, a hrani se isključivo planktonom stoga za razliku od nekih drugih vrsta ima jako mali nivo žive i drugih metala.

Bogata je proteinimaomega-3 masnim kiselinama koje djeluju na uravnoteženje kolesterola u krvi, te redovitom konzumacijom smanjujemo rizik od bolesti krvožilnog sustava za čak 50%.

Smatra se da konzumacijom četiri do pet srdela pokrivamo 50% dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama.

Ova riba sadrži vitamine B skupine, osobito vitamin B12 koji pridonosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava, te smanjenju umora i proizvodnji energije.

Srdela je odličan je izvor vitamina D i kalcija, a bogata je i željezom, te sadrži magnezij i jod, kao i selen, koji je neophodan za dobar rad štitnjače.

Znate li kako se srdela pretvara u sardinu?

Ova čudesna plava riba ima mnoštvo naziva, no ipak postoji određena razlika između srdele i sardine. Naime, kada se srdela konzervira u ulju ona dobiva naziv sardina.

Velika prednost srdele je što konzerviranjem ne gubi svoja dragocjena svojstva, a neki bi se složili da tim procesom postaje još i bolja.

Srdele je moguće kombinirati uz brojne druge namirnice

Idealan je izbor za sve one koji žele zdrav i hranjiv obrok, a može se pripremiti na mali milijun načina: u sendvičima, salatama, u formi pašteta ili pak kao brzi ručak s tjesteninom.

Zbog svojih svojstava srdela bi se trebala naći barem dva puta tjedno na dječjem jelovniku, ponajviše zbog pravilnog rasta i razvoja kostiju, ali i na jelovniku starijih osoba zbog osteoporoze kao i zadovoljenja potrebne za dnevnim unosom proteina.

Jedna je od rijetkih namirnica koje su super zdrave, a usto i cjenovno prihvatljive.

Par dodatnih zanimljivosti o sardinama

Srdela se već od davnina lovi i iz prehrambenog je aspekta možda i najvažnija riba koju možemo naći u Jadranu. Ova plava riba je sačuvala od gladi brojne stanovnike otoka, no usprkos tome i danas je poprilično podcjenjena.

Ako niste u skupini ljudi koji obožavaju sardine, možda vas ove činjenice uvjere u suprotno.

Mogu utjecati na raspoloženje

Neka istraživanja sugeriraju da su zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina, sardine mogu biti korisne i u prevenciji poremećaja raspoloženja, poput depresije i anksioznosti.

Poboljšavaju koncentraciju

Zbog spomenutog visokog udjela omega-3 masnih kiselina konzumacija plave ribe poput srdela ima blagotvoran učinak na koncentraciju. Unosom omega-3 kiselina čuvaju se moždane i živčane stanice pa se brzo vide rezultati u poboljšanju pamćenja i sposobnostima u učenju.

Kontrola težine

Sardine su idealna namirnica za one koji paze na težinu. Sadrže puno proteina i zdravih masti, stoga daju osjećaj sitosti i pomažu obuzdati želju za nezdravim namirnicama.

*Sponzorirani članak

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.