Što se događa u tijelu prvih šest sati nakon konzumiranja kave?

Kao što se morfij veže na endorfinske receptore, kofein se veže za adenozinske receptore u mozgu, spriječavajući biokemijsku fazu od koje se osjećate umorno.

Kofein povećava razinu adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz tijelo.

U isto vrijeme spriječava da se dopamin ponovno apsorbira u vaš sustav, što mu omogućava da duže vrijeme ostane u mozgu, zbog čega se duže razdoblje osjećate pozitivno. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina.

Mozak je veoma složen. Što više kave pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da bi možda trebalo popiti više kave kako biste ostali budni nego kada ste tek počeli da je pijete u mladosti, prenosi N1.

Prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca.

Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor. Razina dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj da treba biti oprezan i usredotočen.

Nakon 30 minuta rad nadbubrežnih žlijezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tijekom tog vremena, zbog proširivanja zjenica, vid može postati oštriji.

Već nakon 40 minuta tijelo počinje proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar leđne moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagorijeva energija. Tijelo tijekom tog razdoblja počinje razgrađivati i nataložene masti.

U roku od šest sati kava je prošla kroz vaš organizam i vjerojatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Iz tijela će do tada izaći približno polovica količine kofeina koji ste unijeli u organizam.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.