Što se događa u tijelu mjesec dana nakon što se odreknete mesa?

Učestala konzumacija crvenog mesa može biti uzročnik srčanih oboljenja, no ako se odreknete konzumacije te namirnice, rizik možete smanjiti već nakon mjesec dana.

Novo istraživanje pokazalo je i koliko je brza hrana loša za naše zdravlje. Nije riječ samo o masnoćama, praznim kalorijama i nakupljanju neželjenih kilograma. Rezultati istraživanja pokazali su, ako jedete burger svaki dan, da to može biti jak okidač za srčani udar. 

U zaključcima istraživanja navodi se i kako konzumacija crvenog mesa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za deset puta.

Pri konzumaciji takve hrane nastaje organski spoj  TMAO (trimethylamine N-oxide), a visoke razine ovog spoja u organizmu povezane su s moždanim i srčanim udarom i preranom smrću.

Posljednje istraživanje po prvi put je pokazalo kako se taj rizik smanjuje već u razdoblju od mjesec dana nakon prestanka konzumacije crvenog mesa.

Ovo je prvi put, koliko smo upoznati, da je istraživanje pokazalo promjene u bubrezima s promjenom prehrambenih navika. Nije samo stvar u utjecaju vode i soli na te organe, objasnio je dr. Stanley Hazen, direktor Cleveland Clinic Centera for Microbiome and Human Health.

Znamo kako način života može utjecati na kardiovaskularno zdravlje, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo povezanost TMAO-a i srčanih oboljenja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Heart Journal, a dobiveni su analizama krvnih uzoraka i uzoraka urina uzetih od 113 osoba.

Oni su podijeljeni u tri skupine i svaka je dobila drukčiji plan prehrane. Osobe koje su izbacile crveno meso sa svojih jelovnika, imale su manje razine TMAO-a u organizmu tijekom sljedećeg mjeseca, piše Večernji.hr.

(www.jabuka.tv) 
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.