Što se događa s Facebookom nakon što korisnik umre?

Vjerovali ili ne, Facebook ima cijelu sekciju često postavljanih pitanja vezanih uz tri izbora kojima pojedinci s nedavno preminulom rodbinom raspolažu.

Na izboru je memorijalizacija profila, zahtjev za brisanjem računa ili download sadržaja i potom brisanje računa. U opticaju je također i aplikacija za Facebook pod imenom ‘If I die‘ koju možete aktivirati prije smrti kako biste svoje profile na društvenim mrežama pripremili za svoj odlazak i čak napisali posljednju objavu (ako želite, naravno), piše Tportal.hr.

Memorijalizacija profila? Što je to?

Memorijalizacija profila je u principu njegovo pretvaranje u Facebook stranicu na kojoj drugi korisnici mogu ostavljati komentare i ostaviti svojevrsnu posvetu vašem životu i djelu. Riječ je, naime, o nečemu vrlo sličnome standardnom Fan Pageu.

Koje su ostale opcije?

Račun preminuloga uvijek možete izbrisati, što znači da će sve njegove objave, slike i videozapisi biti izbrisani s Facebooka. Slike u kojima je obilježen te koje mu ne pripadaju ostat će na Facebooku. Svi podaci koje je preminuli objavio bit će izbrisani sa stranice. Ako vam se brisanje računa čini predrastičnim, uvijek postoji opcija downloada svoga sadržaja njegovoga profila. Kako biste to postigli, najvažnije je da prije svega pošaljete formalni zahtjev nakon kojega osoblje Facebooka mora provjeriti ispunjate li uvjete za pristup podacima.

Kako to sve funkcionira?

Vršitelj oporuke sasvim je uobičajena pojava, no ono s čime se susrećemo sve češće je digitalni vršitelj koji brine za vaše stare emailove, vaš album slika na Flickru i vaš profil na Facebooku. Ako imate digitalnoga vršitelja, on može preuzeti vaš Facebook kada preminete i brinuti se o njemu bez ikakvih postavljenih pitanja.

Ako korisnik nema digitalnoga vršitelja, postoji nekoliko načina na koji se Facebook može uređivati nakon njegovoga odlaska. Jedan od njih je memorijalizacija koju može zatražiti bilo tko. Nakon memorijalizacije profila, samo izabrani prijatelji mogu vidjeti ili pretraživati profil.

Timeline se također neće prikazivati među sugestijama na glavnoj stranici Facebooka, a samo rodbina i prijatelji moći će na profilu ostavljati objave posvete, prenosi Tportal.hr.

Kako bi zaštitio privatnost preminulog, Facebook ni s kime ne dijeli informacije za prijavu. Nakon memorijalizacije profila, on je u cijelosti osiguran i ne može mu pristupiti nitko. Cijeli proces funkcionira preko slanja zahtjeva kojega nakon toga obrađuje Facebook te obavještava pošiljatelja nakon što je proces dovršen. Sve vezano uz memorijalizaciju moguće je pronaći ovdje.

Druga opcija je u cijelosti izbrisati profil. Proces funkcionira preko zahtjeva koji Facebook potvrđuje s članovima korisnikove obitelji. Ova opcija, naglašavamo, briše kompletni timeline i sav vezani sadržaj s Facebooka i nitko ga više ne može pregledati. Sve slike i objave s profila bit će odstranjene.

Za sve zahtjeve poput ovoga, Facebook zahtjeva da ste član obitelji ili digitalni vršitelj. Svi zahtjevi za brisanje profila neće biti sprovedeni ako Facebook ne može potvrditi vašu povezanost s preminulim. Primjeri dokumentacije potrebne za brisanje profila uključuju potvrdu o smrti ili potvrdu lokalnoga zakonodavstva da ste zakoniti predstavnik preminule osobe. Više informacija moguće je pronaći ovdje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: