Što posaditi na jesen: Top 8 povrća za sadnju u jesen – Jabuka.tv

Što posaditi na jesen: Top 8 povrća za sadnju u jesen

Što posaditi u jesen, a da vam već dozrije na zimu? Mi smo istražili umjesto vas i otkrili vam osam vrsta povrća za jesensku sadnju.

Tokom jesni ima povrtnih biljaka koje se mogu saditi vani na otvorenom i ne smetaju im niže temperature, a neke pak morate posijati u zatvorenim prostorima kako ne bi uvenulo od hladnoće.

Za ono povrće koje ostaje vani tokom uzgoja bitno je obratiti pozornost na puževe koji su na jesen još uvijek aktivni i znaju uništiti biljke koje ste posadili. Stoga, zaštita biljaka je vrlo važna u tom slučaju.

Bob je jedna od osam biljaka koja možete posaditi ujesen. On hrani tlo i sprječava otjecanje tla pa je njegova sadnja na jesen jako dobra prirpema tla za sadnju biljaka u proljeće. Može izrasti i do 30 metara u visinu, pa je njegovre grane potrebno učvrstiti kako ne bi popucale.

Šparoga je povrtna biljka koja se može lako uzgojiti ukoliko je tlo dobro očišćeno i prirpemljeno za sadnju. Nažalost, nemojte brzo očekivati dozrijevanje šparoge. Ona će biti spremna za branje tek dvije godine nakon sadnje. Dvije godine se čine puno – i jesu, ali zbog finog okusa vrijedi pričekati.

Grašak se može uzgojiti i u kasno proljeće, ali i na jesen. Njegovo sijanje možete ubrzati s vlažnom krpom koju zakopate u zemlju dok ne pusti prvo korijenje.

Češnjak je jedna od povrtnih biljaka koju je najjednostavnije posaditi i uzgojiti. On je dosta otporna biljka, ali špricanje tekućinom na bazi sumpora može pomoći u borbi s gljivicama budući da je jesen kišovito godišnje doba.

Luk i mladi luk su povrtne biljke koje uspijevaju u jesenskoj sadnji, a može i uspjeti ukoliko se sadi u prosincu.

Zimska salata je jedna od onih povrtnih biljaka koje se moraju saditi na zatvorenom ili ih treba dobro zaštiti vunom ukoliko su na otvorenom. Može uspjeti čak i u prosincu, a za tu sanju najpogodnija je vrsta Winter Gem.

Matovilac nije zahtjevan i vrlo ga je lako uzgojiti i posaditi. Može se koristiti u salatama, vrlo je ukusan. Kraj listopada je zadnja vremenska granica kada se može posaditi na jesen, a ubrati se može na početku prosinca. Mora biti na zatvorenom ili zaštićen vunom ako je na otvorenom, piše Životistil.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.