Što odabrati za božićno drvce? – Jabuka.tv

Što odabrati za božićno drvce?

Božićna drvca su jedna od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju s proslavom Božića. Upravo je ovo vrijeme kada se obilaze vrtni centri u potrazi za idealnim božićnim drvcem. Lijepo i zdravo drvce, veličina koja odgovara za smještaj u našim domovima, sjajne iglice i ugodan miris su ono što svi priželjkujemo.

Nordijska jela je vrlo popularna zbog lijepog, simetričnog oblika i jakih grana. Grane su gusto pokrivene sjajnim, tamnozelenim, mekim iglicama koje s donje strane imaju dvije izražene bijele pruge.

Nordijska rezana jelka dostupna u svim Agrocentrima Sjemeanarne

Zbog vrlo jakog i razgranatog korijena, jela nije pogodna za kopanje u tegle i presađivanje. No zato ova jelka ima drugu prednost: to je vrsta koja gotovo ne gubi iglice, pa je odličan izbor za suhe i tople prostore.

Ako želimo da nakon božićnih blagdana ukrasimo naše vrtove i okućnice onda su smreke u saksijama idealan izbor. Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa. Imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice i lampice.

Kontejnirane jelke ( Smreka ) – dostupne u svim Agrocentrima Sjemenarne

Nakon praznika, drvce je potrebno par dana ostaviti vani, na zaklonjenom mjestu, kako bi se aklimatiziralo, nakon čega se presađuje u prethodno pripremljenu jamu. Prilikom sadnje preporučuje se primjena peletiranog organskog gnojiva, te obavezno obilno zalijevanje nakon sadnje.

I dok mnogi biraju prirodnu verziju, drugi se okreću umjetnima jelkama i borovima čija je ponuda iz godine u godinu sve bolja i bolja. Mnoga umjetna drvca izgledom pariraju prirodnim verzijama, a u ponudi su i primjerice drvca u bijeloj boji, kao i ona koja su već ukrašena ukrasima.

Veliki izbor kako prirodnih tako i umjetnih božićnih drvca na vrijeme potražite u svim Agrocentrima Sjemenarne.