Što kažu stručnjaci: Može li se pretjerivati s nošenjem beba?

Roditelji nerijetko strahuju od toga da će ga tako razmaziti ili će roditeljsko naručje nepovoljno utjecati na djetetov razvoj i zdravlje kralježnice i kukova.

Svaki roditelj dobro zna što znači nositi malo dijete u naručju, a iako nitko ne može biti imun na plač tek rođene bebe, često se dvoume je li dijete dobro nositi što više ili je bolje na pretjerivati s nošenjem. Strahuju od toga da će ga tako razmaziti ili će roditeljsko naručje nepovoljno utjecati na djetetov razvoj i zdravlje kralježnice i kukova.

Istina je da u nekim situacijama kad se čini da dječjem plaču nema kraja i da ga ništa ne može smiriti, čim se privije uz toplo roditeljsko tijelo, beba se umiri osjećajući sigurnost i zaštitu.

Malom, tek rođenom djetetu treba što više roditeljske topline i bliskosti, a polemike i nedoumice o tome koliko često i koliko dugo djecu treba nositi, a da ipak nije previše te treba li ih navikavati na nošenje – nepotrebne su.


Nošene bebe manje plaču

Istraživanja idu u korist nošenja. Pokazalo se da o ovakvog oblika brige i roditeljske prisnosti djeca mogu samo profitirati i imati i emocionalne i razvojne koristi. Potvrdilo se da bebe koje u naručju provode barem tri sata mnogo manje plaču, mirnija su u večernjim satima i bolje spavaju.

Zasebno je istraživanje pokazalo da male bebe stare samo šest tjedana koje mnogo vremena provode u roditeljskom naručju plaču čak 43 posto manje od djece koja nisu nošena.

Prednosti su i što nošenje beba u naručju uvelike smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti, a samo pola sata boravka beba u roditeljskom naručju smanjuje tegobe s grčevima, koji muče gotovo polovinu njih u prva tri mjeseca života.


Plač je znak želje za toplinom i bliskošću

Strah od toga da će roditelj višesatnim nošenjem razmaziti dijete potpuno je neutemeljen i nepotreban jer bebe se vole nositi i taj im užitak ne bi trebalo uskraćivati. Do svojih prvih nekoliko mjeseci života uopće nisu u stanju manipulirati roditeljima niti su svjesne da će ih plačem zabrinuti ili izmamiti njihov zagrljaj.

Kada tek rođeno dijete plače, to znači da treba roditeljsku prisutnost, toplinu i bliskost, a tek nakon navršenih osam mjeseci ono pomalo počinje shvaćati da plačem može izazvati odgovor roditelja.

Emocionalne i razvojne koristi

Do tada nošenje beba donosi samo koristi i pomaže djetetovu razvoju i napretku te se ne treba bojati da će ga se takvim prirodnim i potpuno razumljivim gestama imalo razmaziti. Svako odbijanje i ignoriranje dječjih potreba odmaže njegovu razvoju i napretku, piše Živim.hr.

Istraživanja su pokazala da se djeca kojoj nedostaje obiteljske topline i bliskosti, koja se manifestira i nošenjem, sporije razvijaju, boležljivija su i osjetljivija te lakše podliježu bolestima.

S druge strane djeca koju roditelji nose osjećaju bilo svojih za štitnika, slušaju njihovo disanje, govor, pjevušenje i šaptanje. Kad je na majčinim prsima ili tatinim rukama, dijete osjeća bliskost i toplinu poznate osobe, to mu pruža osjećaj ugode i nema potrebe za strahom od stvaranja ovisnosti. Dijete će reagirati i kad se ne želi nositi i najbolje je slušati njegove potrebe i želje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.