Što je učinkovitije u odgoju: Kazna ili nagrada?

Nova studija koju su proveli psiholozi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington dokazala je kako je kazna ipak mnogo učinkovitija od nagrađivanja djeteta za dobro ponašanje ili neke druge suvremene tehnike odgoja.

U jednostavnom eksperimentu, znanstvenici su ispitanicima davali kaznu ili nagradu nakon donošenja određenih izbora da vide što ima jači utjecaj na djecu, odnosno hoće li ponoviti taj izbor ili ne. Studija je pokazala kako nagrada kod ispitanika čini ih sklonijima da ponove prethodni izbor, a učinak je jači ako se nagrada svaki put povećava. No oni koji su dobili kaznu imali su manju vjerojatnost da će opet napraviti isti izbor.

Prema riječima psihologa kazne mnogo snažnije utječu na mozak, tako što su negativne povratne informacije mnogo učinkovitije od pozitivnih povratnih reakcija u modificiranju djetetovog ponašanja.
Povratna informacija ne mora biti oštra, jer djeca imaju tendenciju da reagiraju na isti način bez obzira koliko snažna je reakcije, dok god je ona negativna. Iz perspektive revolucije, ljudi imaju urođenu tendenciju da izbjegavaju kaznu ili opasne situacije, dok nagrade ipak imaju manje utjecaja.

Doktor Kupanek u jednoj je rečenici vrlo slikovito objasnio rezultate. Roditelji misle da je jednako snažan učinak davanju djeteta 25 centa kada učini nešto dobro i oduzimanja 25 centa kada učini nešto loše, no ipak nije tako.

Iako je ovo istraživanje pokazalo učinkovitost negativnih povratnih informacija, postoji još jedan način koji odgovara svim pristupima odgoja djeteta. Svako dijete i situacija zahtijeva različite tehnike i roditeljima nije cilj uvijek jednostavno kazniti dijete da bi dobili željeno ponašanje. Kazna ne može dijete naučiti životnu lekciju koju mu želite prenijeti, stoga je razgovor i postojanje kvalitetnog uzora u djetetovom životu vrlo važno.

(www.index.hr)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.