Što je to “zimski blues”?

Manje sunčeve svjetlosti, hladniji dani, duže noći i manje vremena na otvorenom, sve to može utjecati na vaše mentalno zdravlje.

U ovim kasnijim mjesecima godine, posebno kada se približava dublja jesen i počinjemo razmišljati o zimi, mnogi Amerikanci mogu doživjeti promjene raspoloženja – to je uobičajeno.

Zdravstveni stručnjaci su otkrili zašto se to događa, kako možemo nositi se s promjenama u našem mentalnom, emocionalnom i fizičkom zdravlju te kako poboljšati simptome i raspoloženje.

Zimski blues, često nazivan sezonski afektivni poremećaj (SAD), odnosi se na vrstu depresije koja obično nastupa tijekom jesenjih i zimskih mjeseci, kada je izloženost prirodnom sunčevom svjetlu smanjena.

Ryan Sultan, istraživač i psihijatar sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, ističe da se radi o prepoznatom stanju mentalnog zdravlja koje karakteriziraju promjene raspoloženja i ponašanja koje prate godišnja doba.

Iako mnogi ljudi doživljavaju blage promjene raspoloženja tijekom zime, SAD predstavlja ozbiljniji i klinički relevantniji oblik ovog stanja, napomenuo je dr. Sultan.

Točan uzrok zimskog bluesa nije potpuno razumljiv, ali vjeruje se da nekoliko faktora doprinosi njegovom razvoju.

Jedan od primarnih faktora, kako je rekao, je smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti tijekom jesenjih i zimskih mjeseci.

Sunce nam pruža pozitivnu energiju i optimizam koji uživamo tijekom toplijih dana. Početak sumraka već oko 17 sati poslijepodne može potaknuti razvoj sezonske depresije, poznate kao zimski bluespiše Klix.ba.

Zimski blues, osim smanjenja energije i lošeg raspoloženja, može izazvati niz drugih emocija i stanja, uključujući pojačanu zabrinutost, umor, anksioznost, pospanost, nedostatak volje, smanjenu koncentraciju i slično.

Simptomi zimskog bluesa ili sezonskog afektivnog poremećaja mogu varirati u težini, ali obično uključuju sljedeće:

  • Uporan osjećaj tuge, beznađa ili anksioznosti.
  • Niska energija i povećan umor.
  • Povećana potreba za snom i otežano buđenje ujutro
  • Želja za ugljikohidratima i povećanje tjelesne mase
  • Problemi s koncentracijom i donošenjem odluka
  • Izolacija od društva i smanjen interes za aktivnosti
  • Razdražljivost i pojačana osjetljivost na odbijanje

Važno je napomenuti da se ovi simptomi obično javljaju u kasnu jesen ili ranu zimu i popuštaju u proljeće.

Ipak, zimu treba preživjeti, bilo da ste njen pobornik ili ne jer je ona također dio godišnjeg ciklusa i ne može se izbjeći u slučaju da to želimo. Kako biste si olakšali taj period i ne biste zapali u potpunu depresiju, potrudite se svaki dan učiniti nešto lijepo za sebe za što znate da će vam donijeti osmijeh na lice i toplinu u srcu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.