Što je potrebno za uspjeh referenduma u Makedoniji?

Manje od dvadeset četiri sata je ostalo do početka referenduma na kojem bi se građani Makedonije trebali izjasniti o o tome podržavaju li sporazum između između Skoplja i Atene o promjeni imena te bivše jugoslavenske republike.

Ukoliko referendum bude uspješan, odnosno ako većina građana Makedonije odgovori pozitivno na pitanje “Jeste li za članstvo u EU i NATO, uz prihvaćanje sporazuma između Republike Makedonije i Grčke?”, ova država bi već sljedeće godine mogla postati novi, trideseti član NATO-a, kao što bi ubrzo mogla dobiti i datum za otvaranje pregovora o članstvu u EU, prenose Nezavisne novine.

Koliko je uspjeh referenduma važan kako makedonskim vlastima, tako i zapadnoeuropskim zemljama, govori opsežna kampanja makedonske vlade na čelu s premijerom Zoranom Zaevim, koja je provedena širom Makedonije, kao i činjenica kako su Makedoniju neposredno prije referenduma posjetili brojni zapadni dužnosnici.

Glasovanje će pratiti 11.927 promatrača iz zemlje i inozemstva, a Skoplje je u ovom trenutku sjedište novinarskih ekipa svih svjetskih medija.

Biračka mjesta u Makedoniji otvorit će se u nedjelju u 7 sati, a zatvoriti u 19 sati, a “Sputnjik” donosi nekoliko elemenata koji mogu odrediti uspjeh ili neuspjeh referenduma, koji će suštinski uticati na daljnju sudbinu Makedonije.

Naime, u birački popis upisano je 1.806.336 građana, a da bi referendum bio uspješan, potrebna su dva ispunjena uvjeta — ostvarenje cenzusa i većinsko glasovanje “za”.

Kako je objasnio Oliver Derkoski, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, a prenijeli makedonski mediji, potrebno je da na glasovanje izađe 903.169 građana, od kojih će polovica plus jedan glasovati “za”.

Ukoliko to ne bude slučaj, naglasio je prvi čovjek Državnog izbornog povjerenstva, referendum neće biti uspješan.

Ankete pokazuju kako će Makedonci najvjerojatnije podržati sporazum, ali ostaje nejasno hoće li odaziv na referendumu biti takav da se ispuni zakonski uvjet od 50 % kako bi bio valjan. Da je stanovništvo podijeljeno govori brojka koja se spominje u istraživanjima javnog mnijenja, odnosno da se broj građana koji bi mogli u nedjelju dati svoj glas kreće oko 40 %.

Međutim, činjenica je da referendum ima konzultativni, a ne obavezujući karakter, što znači da njegov ishod suštinski ne obavezuje makedonske vlasti kada je riječ o daljnjoj realizaciji sporazuma sa Grčkom.

Sudeći prema izjavi koju je za “Sputnjik” dao Nano Ružin, bivši veleposlanik Makedonije u NATO, vjetar u leđa makedonskoj vladi dat će i izlaznost građana manja od 50 %.

Za Makedoniju će biti vrlo značajno ako izađe i 700 ili 800 tisuća građana, od kojih bi 600.000 reklo — da. U tom slučaju referendum bi uspio, i to bi bio veoma dobar signal za zastupnike u parlamentu, objašnjava Ružin i dodaje kako bi se u tom slučaju prešlo na glasovanje u parlamentu.

Potrebno je ispunjavanje kvote od 80 zastupnika koji bi glasali za promjenu Ustava Republike Makedonije, odnosno da zastupnici u okviru parlamenta dvotrećinskom većinom donesu odluku o prihvaćanju dogovora sa Grčkom, navodi Ružin.

Za sada nije jasno u kojoj mjeri će na ishod referenduma utjecati govor predsjednika Makedonije Georgea Ivanova u četvrtak u Generalnoj skupštini UN.

On je kritizirao visoke dužnosnike SAD-a i EU-a zbog podrške predstojećem referendumu o promjeni imena njegove zemlje i pozvao svoje sunarodnjake da ne izađu na glasovanje u nedjelju. Izmjenu imena Makedonije nazvao je “zamkom” i “grubim kršenjem suvereniteta”.

Poruka predsjednika Ivanova iz New Yorka nije jedino što ukazuje na činjenicu kako se referendum odvija u atmosferi dubokih političkih podjela koje je u Makedoniji izazvao sporazum sa Grčkom.

Na ishod referenduma svakako će utjecati ponašanje pristaša i članova najutjecajnije opozicijske stranke VMRO-DPMNE, koja se nije pridružila organizacijama koje su apelirale za bojkot referenduma, a građane je pozvala da glasuju prema svojoj savjesti.

Njihov lider Kristijan Mickoski, međutim, smatra kako će većina na referendumu glasovati “protiv” ili biti suzdržana.

Inače, u Makedoniji će glasovanje biti organizirano na 2.480 biračkih mjesta, a premijer Zoran Zaev, kako se očekuje, glasovat će u nedjelju u Strumici oko 9 sati. U ovom trenutku nije poznato gdje i kada će glasati lider VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.