Što čitati?

Deveto i znatno izmijenjeno izdanje ‘Komparativna politika danas’ jedan je od najutjecajnijih udžbenika međunarodne politike u posljednja tri desetljeća u svijetu. Knjiga nudi širok i razumljiv tematski pregled s bogatim i visokokvalitetnim studijama zemalja koje su ih napisali stručni znanstvenici s različitih područja.

 

Ranija izdanja knjige u 1970-ima pionirski su uspoređivala političke kulture, strukture, procese i političko djelovanje u političkim sustavima u svijetu. Kasnija izdanja opisivala su kako su goleme promjene poput demokratizacije, raspada sovjetskog imperija i sve većih prijetnja etničkih sukoba oblikovale politiku u mnogim državama.

G. A. Almond, R. J. Dalton, G. B. J. Powell, Jr.; K. Strom
Komparativna politika danas
Mate, Zagreb, 2013.

Od početka 2013. dogodile su se velike novosti u blagajničkom poslovanju obveznika (poduzetnika) poreza na dobit i poreza na dohodak. Riječ je o uvođenju fiskalizacije, blagajničkom poslovanju, tj. o dopuštenoj visini uporabe gotovine u nabavi dobara ili plaćanju usluga, te o propisanoj dopustivosti držanja gotovine u blagajni (blagajnički maksimum). Ima i plaćanja koja se ne moraju obavljati na bankovni račun itd. U ovom priručniku obrađuju se sva pitanja uređena propisima o fiskalizaciji i drugim propisima koji se odnose na poslovanje s gotovinom, daju se primjeri akata, računa, isprava i druga objašnjenja koja su od pomoći primjenu više propisa iz toga financijskog i poreznog područja.

Katarina Horvat Jurjec
Blagajničko poslovanje i fiskalizacija
RRiF, Zagreb, 2013.

Uza sve uzbudljive i strašne stvari koje se događaju u belgijskom gradiću Walleu od 1939. do 1946. Louis Seynaeve od dječaka postaje adolescent. Odrastanje u internatu, veliki rat i okupacija, prva seksualna iskustva i izdaje, prve ljubavi i smrti – u samo sedam godina svijet je Louisu odlučio otkriti sve svoje tajne. Od njegova odrastanja Hugo Claus stvorio je priču koja otključava jednu zemlju, epohu, čovjeka. Dok piše o zbunjenosti i čežnjama rane mladosti, Claus je kroničar rata, nesmiljeni kritičar malograđanštine, pisac istančana humora, čovjek koji se ispovijeda, koji vidi i razumije. ‘Tuga Belgije’ njegovo je najveće djelo.

Hugo Claus
Tuga Belgije
Fraktura, Zagreb, 2012.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.