Stižu turbine za vjetroelektranu Podveležje: BiH konačno kroti hercegovački vjetar – Jabuka.tv

Stižu turbine za vjetroelektranu Podveležje: BiH konačno kroti hercegovački vjetar

Državna kompanija “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) uspjela je nedavno izgraditi trafostanicu putem koje će energija biti prebacivana u energetski sustav BiH u sklopu projekta izgradnje vjetroelektrane Podveležje u Mostaru.

Ovo je važan korak ka izgradnji prve vjetroelektrane u BiH koja će biti u državnom vlasništvu.

Izgradnja prve vjetroelektrane u državnom vlasništvu vrijedna je 162 milijuna maraka (83,2 milijuna eura). Instalirana snaga iznosit će 48 megavata, a godišnja proizvodnja električne energije 115 gigavata.

Kako nam je za Avaz objašnjeno iz EPBiH, na realizaciji vjetroparka Podveležje do sada je u potpunosti završena i izgradnja montažnih platoa i pristupnih puteva, trafostanica, ali i kablovske i fiberoptičke mreže kompletnog parka.

“Elektroprivreda BiH” je s državnom kompanijom “Elektroprijenos” ugovorila izgradnju priključnog dalekovoda vjetroelektrane na prijenosni sistem ukupne vrijednosti 2,2 milijuna KM i radovi na izgradnji dalekovoda su trenutno u tijeku, a ovaj dio posla trebao bi biti završen do ljeta 2020. godine, kažu iz EPBiH.

U narednom periodu očekuje se isporuka vjetroagregata, turbina, generatora stubova i prateće opreme, proizvedenih u “Siemensovim” tvornicama u Danskoj. Radi se o 15 turbina, vrijednih 69 milijuna eura.

Do isporuke je sada potrebno projektirati i uraditi temelje za vjetroagregate. Ukupna vrijednost ovog djela projekta je 134 milijuna KM. Također, kroz projekte prijateljskog okruženja EPBiH je uložila i dva milijuna KM u sanaciju lokalnih puteva u naseljima koja su u neposrednoj blizini ove investicije, kažu iz  EPBiH.

Vjetropark Podveležje prepoznat je kao jedan od projekata koji daju podršku očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima “Elektroprivrede BiH”. Ova državna firma je nad ovim projektom dobila koncesiju na 30 godina.

BiH konačno kroti hercegovački vjetar

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) uspjela je nedavno izgraditi trafostanicu putem koje će energija biti prebacivana u energetski sistem BiH u sklopu projekta izgradnje vjetroelektrane Podveležje u Mostaru, otkriva naš list.

Posted by Dnevni avaz on Thursday, 30 January 2020

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.