Stižu e-građani, zbogom redovima za dokumente

Država je konačno odlučila uvesti osobne korisničke informatičke pretnice za građane što će pojednostavniti, pojeftiniti i ubrzati komunikaciju građana s državnim tijelima.

Na javnoj je raspravi do 19. siječnja, Prijedlog zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi, a uređenje te infrastrukture, odnosno stvaranje jedinstvenog sustava za uspostavu i upravljanje javnim registrima, preduvjet je za uvođenje sustava osobnog korisničkog pretinca za građane, odnosno sustava e-Građani.

Ideja zakona vrlo je jednostavna: omogućiti korištenje i prebacivanje podataka iz registara kako bi država građanima ponudila e-usluge. U osnovi to je nešto što već poodavno postoji u bankarstvu gdje građani putem interneta svakodnevno prebacuju stotine milijune kuna. No, da bi se ostvario projekt e-Građanin potrebno je urediti sustav javnih registara, odnosno razviti informacijsku infrastrukturu, piše Novi list.

Taj informacijski sustav predviđa postojanje elektroničkog pretinca, nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava te elektroničke osobne karte građanina. I građanima i državi sustav bi štedio i vrijeme i novac. Jedino bi na gubitku bila pošta. Prema nekim procjenama država godišnje na poštanske usluge troši oko 180 milijuna kuna i to za slanje rješenja, zahtjeva za dodatnom dokumentacjom i drugih dokumenata.

Prijedlogom zakona kani se tijelima javnog sektora propisati obveza korištenja sustava središnjeg državnog portala za prikaz informacija o javnim uslugama i informacija i dokumenata o provođenju politika iz svog djelokruga. Dostupnost podataka iz javnih registara ne bi bila apsolutna, već ograničena propisima o zaštiti osobnih podataka i informacijskog sigurnosti.

Usvoji li se predloženi zakon i ako on zaživi, to će biti jedna od najvećih i najvažnijih reformi sadašnje vlade. U roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona svi registri morali bi se uskladiti sa zakonom, sva tijela javnog sektora koja evidencije ne vode u elektroničkom obliku morat će iz prebaciti u elektronički oblik, a nakon toga bi stajanju u redovima da bi se primjerice prijavilo rođeno dijete postalo prošlost. (tportal.hr)

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.