Stiže serijal o Albertu Einsteinu koji će vas prikovati uz TV ekrane

Iako Einsteinova znanstvena dostignuća i danas izazivaju strahopoštovanje i divljenje mnogih, malo ljudi zna cijelu životnu priču o burnom privatanom životu najgenijalnijeg čovjeka 20. stoljeća – Alberta Einsteina.

Premijera igranog serijala “Genij” bit će prikazana u Hrvatskoj 23. travnja u 21:55h na National Geographicu, a sam serijal istražuje njegova nevjerojatna profesionalna postignuća, kao i njegove burne, strastvene i složene privatne odnose sa obitelji, ženama i kolegama, prenosi Index.hr. Za produkciju su zaslužni Imagine Televison i Fox 21 Television Studios, čija je serija “Narod protiv O.J. Simpsona – Američka kriminalistička priča” nedavno dominirala na svim televizijskim dodjelama te se našla na listi najboljih serija svih televizijskih kritičara.

Serijal se bazira na knjizi “Einstein: His Life and Universe” pisca Waltera Isaacsona, dok su izvršni producenti Brian Grazer, Gigi Pritzker i Ron Howard koji je debitirao u ulozi redatelja prve epizode ove igrane serije. Zvjezdana glumačka postava predstavlja Einsteinove ljubavi, neprijatelje i kolege znanstvenike, a predvodi ju glumac Geoffrey Rush (“The Kings Speech”, “Pirates of the Caribbean”, “Shine”) koji će utjeloviti slavnog znanstvenika, Johnny Flynn (“Clouds of Sils Maria”, “Song One”, “Lovesick”) koji će glumiti Alberta u godinama prije nego što je stekao međunarodnu slavu te Emily Watson (“Theory of Everything”, “The Book Thief”) kao njegova druga supruga – i sestrična – Elsa Einstein.

Serijal “Genij” prati Einsteinov uspon od skromnih početaka kao maštovitog i buntovnog vizionara, do stjecanja statusa čovjeka koji je “otkrio tajne svemira” objavivši teoriju relativnosti. S druge strane vidjet ćemo i njegovu potpuno nepoznatu i dosad nikad ispričanu stranu -hladnokrvnost i bešćutnost u najbližim osobnim odnosima, uključujući one s vlastitom djecom, dvjema suprugama i nekoliko žena sa kojima je imao afere.

Serija je smještena u razdoblje globalnih nemira popraćenih svjetskim ratovima. Suočen s rastućim antisemitizmom u Europi, špijuniranjem i potencijalnim nuklearnim uništenjem svijeta, Einstein se nalazi između zahtjevnih uloga oca, muža i znanstvenika dok je njegov vlastiti život u opasnosti.

“Nemam nekakav poseban dar, samo sam strastveno znatiželjan.”

Serija počinje u Einsteinovim (Flynn) tinejdžerskim godinama kada se suprotstavlja ocu i napušta školu u Njemačkoj kako bi studirao u Švicarskoj. Ljubav prema ženama i strast prema teorijskoj fizici postaju sve jači te ostavlja svoju prvu ljubav – Marie Winteler (“Shannon Tarbet”, “A Promise”, “Virtuoso”), kako bi se upustio u vezu sa zagonetnom studenticom fizike Milevom Maric (“Samantha Colley”, “Victoria”, “The Crucible)”.

Njihova burna romansa donosi im probleme s profesorima, ali i neočekivanu trudnoću zbog koje oboje moraju svoje snove staviti na drugo mjesto. Einstein je bio prisiljen zaposliti se kao činovnik u uredu za patente na nagovor bliskog prijatelja Michelea Bessa (“Seth Gabel”, “Salem”, “Fringe”). U želji da se probije u znanstvenoj zajednici, Einstein u jednoj godini objavljuje pet originalnih radova privukavši time pozornost mnogih, uključujući znanstvenika koji će postati njegov najljući protivnik, dr. Philippa Lenarda (“Michael McElhatton”, “Game of Thrones”).

Prije početka Prvog svjetskog rata njegov se brak počinje raspadati, te Einstein započinje aferu sa svojom sestričnom Elsom. Promjene u globalnoj politici uvlače ga u sve politički angažiranije znanstvene krugove što izaziva nesuglasice s prijateljima i kolegama poput Fritza Habera (“Richard Topol”, “Covert Affairs”, “Elementary”) i Maxa Plancka (“Ralph Brown”, “Alien 3”, “TURN: Washington’s Spies”). Odlučivši se pobuniti protiv većine, Einstein odbija poduprijeti Njemačku u ratu. S početkom rata, granice država se zatvaraju i Einstein se ne može vratiti u Švicarsku svojim sinovima u trenutku kada ga oni najviše trebaju.

“Nikad ne razmišljam o budućnosti. I sama dođe dovoljno brzo.”

Einsteinov uspjeh naglo je porastao nakon rata kada se njegova teorija relativnosti pokazala točnom. Kako je postao poznat gotovo preko noći, Elsa zahtjeva da se oženi njome kako bi izbjegli skandal. Istovremeno zahtjevajući rastavu od Mileve, Einstein se mora nositi i sa teretom slave.

Porastom antisemitizma u Europi, Einstein dogovara razgovor sa službenikom smeričke ambasade Raymondom Geistom (“Vincent Kartheiser”, “Mad Men”, “Saints & Strangers”), te bježi u SAD gdje traži utočište kao imigrant. Živeći i podučavajući na Princetonu u New Jerseyju, Einstein se i dalje nalazi pod pritiskom sa svih strana. Neskladni odnosi s djecom i unucima teško mu padaju, te se upušta u aferu s ruskom špijunkom Margaritom Konenkovom (“Ania Bukstein”, “Game of Thrones”), a situaciju mu neće olakšati niti sukob sa J. Edgarom Hooverom (“T. R. Knight,” “Grey’s Anatomy”).

Također, očekuje ga i jedan od najvećih izazova do sada – pritiskom da zanemari svoju dosadašnju neutralnost u političkim istupima, kako bi zaustavio Hitlerovo osvajanje Europe. Usprkos teškom životnom putu, Einstein prije smrti uspijeva naći nadu i nadahnuće u mladoj djevojci. Kao što je jednom izjavio: “Najvažnije je uvijek postavljati pitanja i propitkivati svijet oko nas. S razlogom u nama postoji znatiželja koja nas tjera naprijed.”

Serijal “Genij” sniman je u Pragu, gdje je Einstein živio kao mladi znanstvenik i započinjao svoju karijeru. U serijalu će se pojaviti i mnoštvo drugih velikih znanstvenika 20. stoljeća, uključujući Maire i Pierrea Curiea, Wilhelma Rontgena, Carla Junga, Wernera Heisenberga i ostalih. Osim u Hrvatskoj, “Genij”” će premijerno biti prikazan na National Geographic-u, u 171 zemlji i na 45 jezika.

Izvršni producenti serijala “Genij” su Brian Grazer, Ron Howard i Francie Calfo, uz producenticu Annu Culp; izvršni producent i scenarist je Ken Biller; OddLot Entertainment predstavljaju izvršne producentice Gigi Pritzker i Rachel Shane sa ko-producentima Melissom Rucker, Samom Sokolowom i Jeffom Cooneyjem. Scenarist Noah Pink, koji je prilagodio seriju za televiziju, također je ko-producent. National Geographic zastupa Carolyn G. Bernstein – izvršna potpredsjednica i voditeljica globalnog razvoja i produkcije. Seriju su producirali Fox 21 Television, Imagine Television i OddLot Entertainment.
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.