Stiže najjeftiniji električni auto u Europi – Jabuka.tv

Stiže najjeftiniji električni auto u Europi

Baterija kapaciteta 26,8 kWh i 225 kilometara autonomije.

Svjetska premijera senzacije iz Rumunjske. Renault je pred samo dvije godine obećao kako će pod njegovom kapom nastati najjeftiniji auto kojeg pogoni električna energije u Europi. Obećano, ostvareno, ali ne pod značkom francuskog, već rumunjskog brenda.

Renault je, osim nove generacije Meganea, predstavio još jedan automobil koji će na ceste krenuti malo ranije, a ujedno će biti i nešto jeftiniji. Štoviše, Renault obećava da će to biti najjeftiniji električni automobil dostupan u Europi, a zove se Dacia Spring.

Koncept, predstavljen u ožujku ove godine, napokon je doživio serijsku primjenu, koja se, međutim, ne razlikuje bitno od koncepta. Tako je zadržao i pomalo robustan izgled crossovera, jasno dajući do znanja da je to automobil koji će se najbolje naći u gradskim središtima. Dug je samo 3,73 metra, a širok 1,61 metar. Riječ je o klasičnom gradskom automobilu koji raspolaže s relativno dobrih 300 litara prtljažnog prostora.

No, pogon definitivno zaslužuje najviše pažnje. Posljednje, ali ne najmanje važno, ovo je prva električna ili barem elektrificirana Dacia u ponudi. U “srcu vozila” bit će jedan elektromotor snage 33 kilovata, koji će energiju crpiti iz 26,8 kilovatsati “velikog” baterijskog paketa.

Kombinacija bi trebala biti dovoljna za 225 kilometara autonomije, mjereno prema WLTP standardu. Kao rezultat toga, mali paket baterija također pruža kratko vrijeme punjenja. Tako će se sklop moći puniti maksimalnom snagom od 30 kilovata, a vrijeme punjenja (do 80 posto) tada će biti manje od jednog sata, piše Autopress.hr.

Kao dio standardne opreme, Spring, koji će ujedno postati ključni element Renaultove usluge dijeljenja vozila Zity (koja trenutno djeluje u Parizu i Madridu), nudit će električne prozore, električni servo upravljač i kontrolu zvuka, podržani Googleom i Apple tehnologijom. Klima, infotainment sustav i rezervni kotač standardne veličine bit će dostupni uz nadoplatu.

Renault će na proljeće početi prikupljati narudžbe za kupnju pridošlice. Prema neslužbenim informacijama cijena Dacije Spring neće prelaziti 30.000 eura. 

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.