Stiže migrantski val, BiH nema kapaciteta za smještaj

U BiH će za najkasnije dva tjedna stići oko tisuću migranata, piše Dnevni avaz pozivajući se na izvore iz vlasti BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da ova institucija nema smještaj za te ljude, te napomenuo da su neki od smještajnih kapaciteta uništeni posljednjih mjeseci.

Ujić je istaknuo da bi nadležne institucije BiH trebale napraviti strategiju za doček većeg vala migranata, pogotovo što je Hrvatska najavila zatvaranje granice.

Prema njegovim riječima, u BiH trenutno postoji Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu sa 120 mjesta, te Azilantski centar u Delijašu, koji može da primi oko 300 osoba.

Ujić je istaknuo da se legalni prihvati imigranata iz godine u godinu povećavaju za oko 20 posto, dok je ilegalne teško i izračunati.

“Za dva mjeseca ove godine u BiH je nelegalno ušlo 1.500 osoba, što je drastično više nego ranije”, upozio je Ujuć.

Službi za poslove sa strancima nedostaje oko 90, a Graničnoj policiji BiH oko 580 službenika, prenosi Srna.

Ujić je napomenuo da je Savjet ministara suglasan da treba ojačati Graničnu policiju BiH i Službu za poslove sa strancima.

“To je lako reći. Nama je, zbog administrativnih zavrzlama, potrebno najmanje osam mjeseci da zaposlimo jednog inspektora”, rekao je Ujić.

Međunarodne agencije priopćile su da se u Grčkoj nalazi oko 60.000 migranata koji čekaju ljepše vrijeme, pa da se preko Albanije i BiH upute ka Europi.

Prema navodima Dnevnog avaza, tri od četiri proljetne migrantske rute vode preko BiH.

(www.jabuka.tv) 1 komentar

  • Zene i djecu treba pomoci a muskarce koji od imovine nose dinamitni opasac i raznose nevine po Europi treba vratiti u maticne drzave pa nek se bore za svoje!!!
    I kud ste bas u Bih krenuli…u nas gore stanje nego u zemljama treceg svijeta!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.