”Stigme” su najveći filmski projekt realiziran u Širokom Brijegu nakon više od 30 godina

Proteklog vikenda završilo je snimanje dugometražnog igranog filma ”Stigme” u režiji Zdenka Jurilja a po scenariju Josipa Mlakića.

Jurilj kaže kako su ”Stigme” prikaz ljudske egzistencije, psihološkog stanja osoba različitih generacija, obrazovanja i socijalnog statusa u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata u kojem se isprepliću goli egzistencijalizam i novi ideološki aršini s čvrsto ukorijenjenim tradicionalizmom.

Ovo je filmska priča o preživljavanju ljudi na ogoljenom kamenitom kršu Hercegovine, području u kojem je, unatoč jakom represivnom policijskom aparatu, šverc duhanom za Bosnu bio gotovo jedina mogućnost za preživljavanje, rekao je za Bljesak.

U filmu glume Bojan Beribaka, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović te Robert Pehar. Direktor fotografije je Mirko Pivšević, a Jurilj kaže kako kroz par glavnih likova koje pratimo na toj neizvjesnoj švercerskoj misiji, prikazujemo do kojih fizičkih, a pogotovu psiholoških granica ljudski životi mogu ići.

Ivan Skoko

Prva faza snimanja filma s glumcima je završena. Sada slijedi druga faza s dublerima. Ozračje na filmu je bilo obiteljsko, prijateljsko, domaćinsko. Svaki segment je štimao kao dobro uvježbani simfonijski orkestar, od tona kojeg su kontrolirali stari filmski asovi Predrag Doder i Predrag Đorđa, kostimografkinje na čelu s Vesnom Teodosić, šminkerice Marije Jozipović, direktora fotografije i snimatelja Mirka Pivčevića i Antonija Ćorića, asistent redatelja Ilije Pujića pa sve do volontera, prevođenim Nikolom Galićem, producenta Tomislava Bubala, rekao je Jurilj.

Ističe kako su glumci dali sve od sebe da utjelove likove iz filma.

U filmu glume Bojan Beribaka, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović i Robert Pehar

 

To i nije bilo zgodno s obzirom na psihološko i zahtjevno fizičko stanje koje likovi glume. Svima hvala i u ovih 14 dana priprema i snimanja postali smo kao obitelj s kojom sam se rastao u suzama. Nadam se skoroj suradnji i novom filmu bez manje gerilskog rada, i više komoditeta u realizaciji, filmskih scena, kaže redatelj Jurilj za Bljesak.info.

Film je sniman na autentičnim lokacijama po Hercegovini (Park prirode Blidinje, Široki Brijeg, Peć Mlini kod Gruda) u kojima su se prije 70 godina skrivali ili prolazili šverceri duhana.

”Stigme” su najveći filmski projekt koji se snima u Širokom Brijegu nakon 32 godine kada je zadnja velika produkcija bila drama ”Povratak Katarine Kožul” iz 1989. godine.

Scenaristi filma “Povratak Katarine Kožul” su Abdulah Sidran i Slobodan Praljak, također i režiju potpisuje Slobodan Praljak, a glazbu za film je napisao Arsen Dedić. Direktor fotografije u tom filmu bio je Andrija Pivčević, a zanimljivo je da tu ulogu u filmu “Stigme” obnaša njegov sin Mirko.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.