Štediše iz BiH izgubile spor za nadoknadu novca iz bivše Ljubljanske banke

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je tužbu bh. štediša protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci. Tim činom bh. građani su trajno ostali bez svog novca.

Slovenija je odbila isplatiti oko 40 milijuna KM bez kamate, na što se dodaje 47 posto kamata, što je ukupno blizu 60 milijuna KM koliko je nekoliko tisuća bh. štedišta potraživalo na osnovu štednje u Ljubljanskoj banci prije rata.

Obrazloženje suda je bilo kratko, a to je da apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove, a prije svega, nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

Predsjednica Udruge štediša u BiH Amila Omersoftić kazala je da bh. štediše nažalost nisu imale novca angažirati slovenskog odvjetnika u tom postupku, a po zakonu Slovenije to je uvjet za podnošenje apelacije.

Mi smo tužili i Sloveniju i BiH. Nama naša država BiH nikada nije osigurala dokaze koje smo mi mogli i trebali priložiti u Sloveniji i dokazati naša prava. BiH je nama uskratila te podatke, a s druge strane naše vlasti su poslale Slovencima naše račune i našu osobnu dokumentaciju, što je Slovenija zloupotrijebila i odbila naše zahtjeve za povrat štednje, izjavila je Omersoftić.

Naglašava da je BiH prodala svoje građane i nije ih zaštitila.

Slovenija je odbila isplatiti štednju i onima koji su imali tzv. darovne ugovore. Ukupno je nekoliko tisuća građana BiH koji su trajno ostali bez svoje štednje, piše Klix.ba

Europski sud za ljudska prava je utvrdio da je naš novac u Sloveniji, ali mi smo ostali bez njega. To je konačna odluka i više nemamo nijednog načina da eventualno dobijemo naš novac, zaključila je Omersoftić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.