State Department: Korupcija i dalje jedan od najozbiljnijih problema u BiH

Korupcija u vlasti i dalje je jedan od najozbiljnijih problema u Bosni i Hercegovini i samo pojačava posljedice podjela – navodi američki State Department u najnovijem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu, javlja Glas Amerike.

U izvještaju se, između ostaloga, ocjenjuje da politički lideri u BiH “nastavljaju intenzivirati i manipulirati duboko ukorijenjenim etničkim podjelama koje vode ka široko rasprostranjenoj diskriminaciji u najvećem broju aspekata svakodnevnog života, potcjenjuju vladavinu prava, izopačuju javni diskurs medija i opstruiraju povratak osoba koje su bile raseljene ijeokom rata“.

Kako se navodi u izvještaju, provociranje i prijetnje novinarima i predstavnicima građanskog društva, ograničava javni pristup točnoj informaciji, kao i odgovornost političkih lidera.

Drugi problem ljudskih prava u BiH uključuju pogibije od nagaznih mina, teški uvjeti u zatvorima i zatvrskim centrima, kao što je pretjeran broj zatvorenika u malom prostoru te tjelesno zlostavljanje zatvorenika, zatim odbijanje policije da informira zatvorenike o njihovim pravima ili im omogući efikasan pristup legalnoj pomoći prije ispitivanja.

Također, problem predstavlja i nevraćanje imovine vjerskim zajednicama, diskriminacija i nasilje nad ženama, kao i seksulanim i vjerskim manjinama, diskriminacija hendikepiranih osoba, trgovina ljudima te ograničena prava na zapošljavanje, prenosi Glas Amerike. (Fena)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Kako misle “i dalje” korupcija problem.Zar su počeli nešto raditi na suzbijanju korupcije,
    Ovi vanjski nisu baš normalni?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.