Stari dizel automobili prednjače na bh. cestama

U Bosni i Hercegovini voze se stari dizel automobili.

Od ukupnog broja registriranih putničkih automobila u 2021. godini, čak 85 posto staro je deset i više godina, navodi Agencija za statistiku BiH.

Slijede automobili starosti od pet do deset godina sa deset posto, zatim starosti od dvije do pet godina sa četiri posto, dok su najmanje zastupljeni (sa samo jedan posto) automobili stari do dvije godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, objavljenim u publikaciji ”Bosna i Hercegovina u brojevima 2022”, u Bosni i Hercegovini je 2021. godine registrirano ukupno 984.899 putničkih vozila.

Prema vrsti pogonskog goriva, 75 posto automobila koristi dizel, 21 posto benzin, a četiri posto alternativnu energiju.

U Bosni i Hercegovini je 2021. godine, u odnosu na 2020. godinu, registrirano 46.785 više putničkih automobila. U istom razdoblju povećan je i broj registriranih mopeda za 371, a motocikala za 1.444 komada, podaci su Agencije za statistiku BiH.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Pa naravno kada vlast od građana očekuje da prate najnovije standarde a prema građanima se ponaša bez ikakvog standarda. Treba uvest auto E158 kategorije da ga voza po cestama E0 kategorije, a da ne govorimo o standardu građana ne mogu nove cipele priuštit a ne novi auto.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.