Star 2000. godina: Pronađen kostur sa ranama poput Isusovih

Tijekom iskopavanja grobnice u sjevernoj Italiji, pronađen je 2000 godina star kostur sa rupom u stopalu. Kostur iz rimskog doba predstavlja tek drugi fizički dokaz o tehnici mučenja osuđenika na smrt “kojom je ubijen i Isus Krist“.

Tragovi su pronađeni na desnom stopalu, zbog kojih se pretpostavlja da je čovjek razapet.

Iako su Rimljani prakticirali razapinjanje stotinama godina i tako ubili desetine tisuća ljudi, uključujući i Isusa, do sada nije pronađeno mnogo fizičkih dokaza o takvoj tehnici pogubljivanja, piše Daily Mail.

Dokazi razapinjanja su rijetki jer su Rimljani koristili drvene krstove koji se brzo raspadaju. Vjerovalo se da čavli kojima su žrtve zakivane na križ imaju čarobna svojstva, pa su često uzimani sa tijela preminulih.

Osim toga, posmrtni ostaci ljudi bacani su kao smeće i uglavnom bili hrana strvinara, pa su ih arheolozi teško pronalazili.

Slavni rimski govornik Ciceron govorio je da je ovakvo kažnjavanje najokrutnije i najstrašnije od svih drugih kazni.

Novootkriveni kostur pronađen je šezdesetak kilometara od Venecije, u dolini rijeke Po. Sahranjen je sam, bez ikakve imovine, a prema procjenama znanstvenika, muškarac je u trenutku smrti imao između 30 i 34 godine.

Trodimenzionalni prikaz rupe u kosti stopala napravljen je pomoću digitalnog mikroskopa, piše Times of Israel. Otkriveno je da lezija prolazi kroz cijelu širinu kosti.

Autori kažu da je to dokaz da je stopalo bilo zakucano na tvrdu površinu prije nego što je čovjek umro.

Pretpostavlja se da su gornji udovi bili pričvršćeni na križ čavlima kroz zglob, kao i u povijesnim zapisima, prenosi 24Sata.

Način na koji je čovjek sahranjen ukazuje na to da je pripadao marginaliziranoj društvenoj grupi, ili je bio u zarobljeništvu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.