Stanovništvo sve više novca drži u bankama

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju rujna 2023. godine, iznose 15,57 milijardi KM i veći su za 1,35 milijardi KM ili 9,5 posto u odnosu na rujan 2022. godine.

Centralna banka BiH je priopćila da od ukupnih depozita kod komercijalnih banaka, depoziti stanovništva imaju daleko najveći udio, 51 posto, pa stoga predstavljaju važnu osnovu financiranja i funkcioniranja banaka.

Depoziti stanovništva od veljače 2023. godine bilježe konstantni porast, što je, nakon turbulentnog razdoblja od ožujka 2022. godine do siječnja 2023. godine, pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH.

Hercegovački poduzetnici su vlasnici velikih tvornica u Slavoniji

Promatrano po ročnosti, oročeni i štedni depoziti bilježe pad od 2,3 posto, a depoziti po viđenju i transakcijski računi stanovništva bilježe porast od 15,3 posto na godišnjoj razini, što upućuje na to da stanovništvo više preferira likvidniji vid depozita, te da se s oprezom odlučuje za oročenu štednju.

Za očekivati je da će doći do promjene u sljedećem razdoblju u korist oročenih i štednih depozita, jer je nekoliko banaka već polovinom godine pokrenulo akciju viših kamatnih stopa, i preko 3 posto na oročenu štednju, s posebnim pogodnostima poput isplate kamate unaprijed, fiksne kamatne stope, stimulativne kamatne stope, itd.

Ovi gradovi prednjače po izrečenim inspekcijskim kaznama

Ako promatramo depozite stanovništva po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti na kraju rujna 2023. godine iznose 4,59 milijardi KM ili 29,5 posto ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 377 milijuna KM (8,2 posto), a dugoročni 4,22 milijarde KM (91,8 posto).

Transakcijski računi i depoziti po viđenju čine 10,98 milijardi KM ili 70,5 posto ukupnih depozita stanovništva, od toga transakcijski računi sudjeluju sa 6,89 milijardi KM ili 62,8 posto, a depoziti po viđenju sa 4,08 milijardi KM ili 37,2 posto, navode iz Centralne banke BiH.

Pogledajte do koliko ide najam stana u Mostaru

U pogledu valutne strukture, na kraju rujna 2023. godine, ukupni depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 8,38 milijardi KM što čini 53,8 posto udjela, depoziti u eurima i u KM s valutnom klauzulom vezanom za euro valutu iznose 6,49 milijardi KM ili 41,8 posto, a depoziti u ostalim stranim valutama 688 milijuna KM ili 4,4 posto od ukupnih depozita stanovništva.

Promatrano na godišnjoj razini, depoziti stanovništva u KM na kraju rujna 2023. godine bilježe porast od 15 posto, a depoziti u stranim valutama 3,6 posto, priošćenoa je iz Ured za komunikacije Centralne banke BiH.

Gospodarstvenici iz ŽZH tražili priznavanje kvalifikacija za radnike iz stranih zemalja

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • U stranim bankama u inozemstvu jedni ili u stranim bankama u BiH, a najviše je onih šro nemaju šta držati u bankama. A naših banka i nema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.