Stanivuković: Prijete mi smrću

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ponovio je u utorak kako Crnogorci nisu posebna nacija, nego su dio identiteta srpskog naroda. Ali, dodao je, da poštuje one koji imaju drugačije mišljenje.

Cjelokupna crnogorska opozicija i dio vladajućih stranaka osudili su u ponedjeljak izjavu Stanivukovića koji je tijekom boravka u Crnoj Gori negirao crnogorsku naciju. On je na jednom okupljanju istomišljenika rekao kako smatra da su “Crnogorci izmišljena nacija”.

Međutim, dan kasnije je u reakciji za N1 kazao kako je to na neki način izvučeno iz konteksta, ali…

Želim kazati da je netko isjekao 6 sekundi i na osnovu toga napravio mišljenje. Imao dio kada kažem da svatko ima pravo osjećati se kako želi i nitko ne treba uvjeravati da nešto jest ili nije. Isto tako imam i ja pravo imati svoj stav. Moje mišljenje je da Crnogorac ne može biti odvojen od identiteta srpskog naroda. Za mene kad neko kaže da je Crnogorac, isto kao da kaže da je Vojvođanin. Dakle Vojvođanin Srbin ili Srbin Crnogorac, ja u to duboku vjerujem. Ako čitate Njegoša on kaže da “srpski piše” i da mu je “narodnost srbinska”, a “duša Slavenska”. Ja Crnu Goru smatram svojoj zemljom. Smatram da su 32 slova (crnogorskog pisma) izmišljena. Koja 32 slova? Oprostite, ali ćirilica ima 30 slova. Imam pravo da iznesem svoj stav, kazao je Draško Stanivuković.

Slično je i s događajima iz prošlosti.

Ja neke događaje gledam na svoj način. Evo npr. Jasenovac. Ja smatram da se tamo dogodio genocid, ali ako netko drugačije misli: ‘Alal ti vjera. Imam pravo da se borim za ono što smatram da pripada mojem narodu. To su vrijednosti koje su duboku utkane u moju dušu, poručio je prvi čovjek Banjaluke za N1.

Zbog izjava o Crnogorcima našao se na udaru kritika. Dobio je i prijetnje po život, otkrio je Stanivuković.

Dobio sam prijetnje po život. Govorili su mi da sam “četnik”, “nacionalista”, da će me zaklati, da ne dolazim u Crnu Goru…Ja ovu izjavu nisam dao politički nego duhovno. U Crnoj Gori nemam glasača, nego jednostavno tako mislim. Protiv sebe ne mogu. Vidjeli ste da pojedini mediji u Federaciji traže da kažem Kosovo, a ja kažem Kosovo i Metohija. Ili RS, a ja kažem Republika Srpska. Za te stvari se mre. Za te stvari su moj preci dali život, moj stric, kategoričan je Draško Stanivuković.

Stanivuković: Crnogorci su izmišljena nacija

Međutim, iako ima svoj stav, koji ne želi mijenjati, gradonačelnik Banjaluke cijeni i prihvaća druge koji različito misle od njega.

I danas izražavam veliku ljubav prema Hrvatu, Bošnjaku, Crnogorcu… prema čovjeku koji drugačije misli. Razumijem pojedine izjave (protiv njega), moraju braniti dio biračkog tijela. Uvijek sam otvarao vrata, dok su drugi zatvarali prema meni.

Zatim je komentirao Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament.

Nisam ranije komentirao Rezoluciju o Srebrenici. Treća država priča o drugim događanjima, a onda osuđuju ako netko iz Republike Srpske brani svetinje u Crnoj Gori. Nažalost, u politici je sve moguće. Kao mlad čovjek imam svoje uvjerenje, svoj put, poručio je još jednom za N1.

Na kraju je podvukao da Crnu Goru voli, da u njoj ljetuje preko 20 godina i da je na neki način smatra svojom, jer se u njoj osjeća kao domaćin.

Ja sam, od 28 godina života, 25 puta bio na crnogorskom moru. Moji su mi govorili da je to naše more, ja to znam – i bilo je do 2006. kada su lažnim referendumom kazali da nije, zaključio je Draško Stanivuković.

(www.jabuka.tv | Foto: Avaz)

10 komentara

  • Negira postojanje nekih naroda i još se čudi. Ne samo da negiraju Crnogorce nego i Makedonce i Hrvate. A posebno Hrvate koji su u desetom stoljeću bili jedan od najbrojnijih naroda u Evropi.

    • Hrvatska je bila jedna od najmocnijih sila u Europi sto su potvrdili i Svedjani. ali tu su idioti Srbi bili, koji su dosli namerno da uniste Hrvatsku. i da onda sve svojataju. kao i poslje Turci. sve zapadno od Drine je Hrvatska. do granice sa Slovenijom. nama Hrvatima pase da nam vrate ono sto je bilo ili da spoje Bosnu sa Hrvatskom. to je isto korektno jos vise.

  • Crnogorci su stolječima prije srba bili poseban narod usko vezan s hrvatskim narodom.
    Serbi kao narod, bliži su turcima i Iračanima nego Hrvati,a ili Černogorcima.Ishodište Srba je u Frigiji a Hrvata u PerzIji.Serbi nisu slavenski narod nego turkofonski narod.Srbi imaju više afričkih gena mego svi europski narodi zajedno.

  • Stanivukovicu glupane. Bosna je hrvatsko tlo ako nisi znao. imas vise fakulteta ali se brukas. vrati tlo hrvatsko i ne prdi. i reci tako balijama i ostati ce balije sve dok se ne dotjeraju u red kao i vi poneki Srbi srbadija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.