Srpski policajac optužen za ratni zločin u BiH: Sumnja se da je pobio najmanje 23 Bošnjaka

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine protiv Radeta Garića, pripadnika ratnog sastava policije, a potom i vojske bosanskih Srba, tereteći ga za sudjelovanje u progonu i ubojstvima Bošnjaka na području istočne Bosne uključujući genocid u Srebrenici.

Garić (55) je optužen da je izravno sudjelovao u pogubljenju najmanje 23 Bošnjaka nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995., no to je tek jedna od deset točaka optužnice koja ga tereti da je u Vlasenici još i 1992. počinio ratne zločine protiv civila.

Garić je tijekom rata u BiH najprije bo pripadnik pričuvnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije je postao zapovjednik izviđačko-diverzantskog voda vojske bosanskih Srba.

U optužnici se navodi kako je on osobno i izravno sudjelovao u zlostavljanima, progonu, nezakonitom zatočenju, ubojstvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju više desetaka zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i malodobnih žrtava.

Tijekom kampanje etničkog čišćenja provedene 1992. i 1993. srpske su vlasti prognale gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo s područja Vlasenice u kojoj je 1991. živjelo oko 34 tisuće ljudi, a 55 posto činili su tadašnji Muslimani.

Zbog ratnih zločina koji su tamo počinjeni ranije su optuženi ratni zapovjednik vlaseničke policije Mane Đurić, ali i sadašnji načelnik te općine Miroslav Kraljević koji je tijekom rata bio zapovjednik posebne policijske postrojbe u Vlasenici.

(Hina)


5 komentara

  • Obični prašinar, takvih je na stotine. Pravi zločinci su oni s kemijskim olovkama, što su crtali, prekrajali, i slali mladost da gine za neke bolesne ideje. Oni su sve ovo izveli, zavadili ljude izvukli kosture iz ormara i raspirili ovu mržnju.
    Nikad više ovdje normalnog života, gledam nešto FTV ima 10 godina i peru o zločinima, neki dan opet slučajno o krenuo na FTV i opet peru o zločinima, deset godina a tema još uvijek ista. Kazni krivice i amo dalje ili ćemo se klat dovijeka.
    Jebo ja svim onima s kemijska sve po spisku, i onima jučer i onima danas a vjerojatno i onima sutra.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.