Sretan vam Međunarodni praznik rada | Jabuka.tv

Sretan vam Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada – Prvi svibanj obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske dnevnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života.

Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.

Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo gotovo 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila gotovo 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke demonstracije.

Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti i svijetla tradicija međunarodnog radništva.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke objavilo je kako je u ovoj županiji neradni dan samo 1. svibnja.

Temeljem Zakona o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj (Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke, broj: 9/04), utorak 1. svibnja 2018. godine (Blagdan rada) neradni je dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u utorak se u Hercegovini očekuje sunčano vrijeme.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj: