Srednjoškolsko obrazovanje uskoro postaje obavezno u BiH?

Članovi Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 25. sjednici podržali su, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH odgodila je izjašnjavanje o prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH, čiji su predlagači zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a. Usvojen je zaključak kojim Ustavnopravna komisija predlaže Kolegijumu Zastupničkog doma da od Vijeća ministara BiH zatraži da, u roku ne dužem od 15 dana, dostavi mišljenje o ovim zakonskim prijedlozima.

Radi odsustva podnositelja na sjednici nije razmatrana Informacija o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne skupine predmeta i izučavanje materinjeg jezika na cijelom području BiH, čiji je podnositelj Ministarstvo civilnih poslova BiH. Od Ministarstva civilnih poslova BiH zatraženo je da Informaciju dopuni potpunijim podacima u vezi s izučavanjem nacionalne skupine predmeta i materinjeg jezika u oba entiteta, svim županijama i u Brčko distriktu BiH.

Podržana je i u daljnju parlamentarnu proceduru upućena zastupnička inicijativa kojom se od Vijeća ministara BiH traži da, u roku od 90 dana od usvajanja zastupničke inicijative, dostavi Analizu reforme obrazovanja s posebnim osvrtom na reformu srednjoškolskog obrazovanja i mogućnosti uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja, čiji je podnositelj zastupnica Monika Tomić.

Usvojen je Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. godine. Uz ovaj Izvještaj, od ureda tajnika Komisije zatraženo je da pripremi i svim članovima Komisije dostavi tabelarni pregled nazočnosti članova Komisije sjednicama u prošloj godini, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(www.jabuka.tv)13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.