Srednjoškolci iz Mostara, Posušja i Širokog među najboljima u matematici u FBiH

U subotu, 25. ožujka, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko, održano je 28. po redu Federalno natjecanje iz matematike učenika srednjih škola koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu.

Natjecanje je održano u organizaciji Udruge matematičara Ruđera Boškovića, a sudjelovala su 173 učenika iz 26 škola, koji su došli u pratnji 36 profesora.

1. razred

 1. Ante Penava, Gimnazija fra Grge Martića, Posušje
 2. Jure Čolak, Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg
 3. Ana Ostojić, Gimnazija fra Grge Martića, Mostar

2. razred

 1. Dragan Boban, Gimnazija fra Grge Martića, Mostar
 2. Marko Antunović, KŠC “Don Bosco”, Žepče
 3. Nika Matijević, Gimnazija fra Grge Martića, Mostar

3. razred

 1. Marijan Vidović, Školski centar fra Martina Nedića, Orašje
 2. Magdalena Grbavac, Gimnazija fra Grge Martića, Mostar
 3. Antonija Bošković, Gimnazija fra Grge Martića, Mostar

4. razred

 1. Anđela Milanović, Franjevačka klasična gimnazija, Visoko
 2. Mia Cvijanović, SŠ “Kupres”, Kupres
 3. Matea Mejdandžić, Srednja škola “Uskoplje”, Uskoplje

Najbolji učenici sudjeluju na MOBiH koja će se održati u Sarajevu 20. i 21. svibnja na PMF-u. To je ujedno i izlučno natjecanje za 64.-tu Međunarodnu matematičku olimpijadu, koja će biti održana od 2. do 13. srpnja 2023. u Japanu.

Sindikat: Ministrica nije dala ići učenicima na natjecanje da se ne osramote

Povodom natjecanja iz matematike oglasio se Nezavisni sindkat uposlenih u srednjim školama u ŽZH koje prenosimo u cijelosti:

Lokalni portali prenijeli su vijest kako su na Federalnom natjecanju matematičara, održanom 25. ožujka u Visokom, gimnazijalci iz Posušja i Širokog Brijega osvojili prvo, odnosno drugo mjesto. Doprvak je Širokobriježanin Jure Čolak, dok Posušanina Antu Penavu čeka još jedan izazov – Državno natjecanje.

Svake se godine mnoge osnovne i srednje škole iz ŽZH mogu pohvaliti izuzetnim rezultatima koje njihovi učenici postižu na različitim natjecanjima, smotrama, manifestacijama pa je i ova vijest trebala biti samo potvrda onoga na što smo naviknuti. Međutim, u pozadini se odvijao jedan ružan scenarij po kojem Jure, Ante i njihove kolegice i kolege uopće nisu trebali sudjelovati na natjecanju.

Vjerovali ili ne, ministrica Mikulić preko svojih je savjetnika izvijestila škole kako navedeno natjecanje neće odobriti i podržati! Kao razlog naveden je štrajk zbog kojega, po procjeni ministrice, učenici nisu pripremljeni pa se ne bi trebali ići – sramotiti. Srećom, posuški i širokobriješki aktivi matematike oglušili su se na ovu kvalitetnu stručnu procjenu ministrice Mikulić, no moramo se upitati krije li se još poneki prvak i doprvak u školama koje su ipak postupile po dekretu?

Županijsko natjecanje recitatora povodom Dana hrvatskoga jezika najprije se trebalo održati u Ljubuškom pa je svedeno samo na slanje literarnih radova, također uz obrazloženje o štrajku i izgubljenim nastavnim danima. Za neka natjecanja koja još uvijek ne znamo hoće li i kada biti održana, ali možemo pretpostaviti.

Uskratiti učenicima natjecanje krajnje je nepedagoški čin, posebice kada se prisjetimo kako su ministrici, često ali prigodno, puna usta brige o njihovim pravima. Da su se Ante, Jure i njihovi mentori kojim slučajem vratili kući praznih ruku, ministrica bi likovala jer teško je zamisliti da bi im poslala neku utješnu i poticajnu poruku.

Sličnu dramu prolazili su maturanti prošloga tjedna, prestravljeni što bi sve moglo poći po zlu zbog tri kaznena dana nadoknade u svibnju i novog datuma završetka nastave kada im dokumenti već trebaju biti u Zagrebu. Prozvali su iz Ministarstva obrazovanja Sindikat da populistički, nepotrebno i iz osobnih interesa (što god to značilo) diže tenzije, no zahvaljujući roditeljima nastava će maturantima završiti kada i njihovim vršnjacima u Hrvatskoj pa će bez stresa moći poslati dokumente i pristupiti ispitima državne mature. Ponavljamo, ministrica je imala neku drugu zamisao.

Još jedanput čestitamo Anti i Juri te pozivamo mentore da ubuduće svoje učenike samostalno pripremaju i prijavljuju na sva dostupna natjecanja jer Ministarstvo obrazovanja – neće.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ZHŽ        

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.