Srđan Amidžić imenovan za državnog ministra financija i trezora

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj hitnoj sjednici imenovanje novog državnog ministra financija i trezora Srđana Amidžića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Imenovanje Amidžića za ministra financija i trezora BiH bilo je potrebno nakon što je prethodni ministar Zoran Tegeltija (SNSD) podnio ostavku zbog imenovanja na dužnost direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UIO).

Prema zakonskim odredbama potrebno je da Zastupnički dom potvrdi imenovanje ministra kojeg predlaže predsjedavajuća Vijeća ministara. Amidžić je ranije prošao sve provjere nadležnih institucija kojima je utvrđeno da ispunjava uvjete da bude kandidiran za ministra financija i trezora BiH.

Budući da je Tegeltija obavljao i dužnost zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, zastupnici su podržali prijedlog predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto (HDZ) da se na tu dužnost imenuje Staša Košarac (SNSD) ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Opozicijski zastupnici problematizirali su činjenicu da će ovakvim imenovanjima na čelu UIO-a, te na mjestu predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO-a biti osoba iz SNSD-a budući da ministar financija i trezora po funkciji obavlja i dužnost predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO-a.

U obranu ovakve postavke stvari na državnoj razini ustala je zastupnica SNSD-a Sanja Vulić koja je kazala da ovo nije prvi slučaj jer je ista situacija bila kada je direktor UIO-a bio Miro Džakula (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ), a ministar financija Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šerif Špago problematizirao je tijekom rasprave jedno od imenovanja, ne navodeći njegovo ime, ali kazavši da je njega supruga optužila za obiteljsko nasilje te da je o tome, između ostaloga, svjedočila i javno.

Na to ga je upozorila Vulić koja je kazala da su u pitanju bez dokaza iznesene tvrdnje i pozvala je da se jednako odnosi prema nasilju nad ženama i nad muškarcima navodeći da postoje i zastupnici nad kojima žene vrše nasilje.

Da ministar Amidžić ima sve kompetencije da obavlja tu dužnost kazao je poslanik HDZ-a Predrag Kožul te je pozvao zastupnike da podrže njegovo imenovanje jer je u pitanju kompetentna osoba.

Nakon okončane rasprave, zastupnici su s 23 glasa ZA, 18 protiv imenovali Amidžića za ministra financija i trezora BiH koji je pred njima položio i svečanu zakletvu.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.