Srbijanka s presađenom sestrinom maternicom rodila sina

Tridesetosmogodišnja Srbijanka prva je na svijetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra, jednojajčana blizanka, darovala svoju maternicu. Dječak težak 2.970 grama, došao je na svijet u Sveučilišnoj bolnici u talijanskom gradu Bolonji. Porod je obavljen carskim rezom, a majka i beba se dobro osjećaju, piše Avaz.

Obzirom da je porod obavljen u spinalnoj anesteziji, žena je cijelo vrijeme bila svjesna.

Porodilja je iz jednog malog mjesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku izvantjelesne oplodnje, koji je obavljen nakon presađivanja maternice u Klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu. Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obveza, odlučila je roditi u Bolonji, ali uz asistenciju tima liječnika koji su sudjelovali u transplantaciji.

Planirano je da žena zadrži presađenu maternicu. Naime, kad je donor jednojajčana blizanka, druga sestra ne mora primati tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa. To znači da bi mogla planirati još jednu ili dvije trudnoće, jer u klinici u Štokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embrija, koji se mogu iskoristiti za nove postupke izvantjelesne oplodnje.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.