Srbija ima svjetskog rekordera: Beograđaninu izmjerena nevjerojatna količina alkohola u krvi

Srbija ima svjetskog rekordera u pijanstvu. Prošle novogodišnje noći na kliniku u Beogradu dovežen je u komi korpulentni muškarac kojem je izmjereno 14,7 promila alkohola u krvi, otkrivaju beogradski mediji.

Riječ je o inžinjeru iz Beograda (43) koji je nekim čudom uspio preživjeti, ispričao je novinarima liječnik s VMA, dr. Dragan Joksović. Ovaj Beograđanin, apsolutno medicinski fenomen, izvukao se uz veliki trud liječnika i danas je živ i zdrav. Kada se sutradan probudio, priznao je da je popio čak četiri litre viskija i to zato što se svađao sa ženom, prenosi “Telegraf”.

Prema riječima dr. Dragana Joksovića, ovaj svjetski rekorder u pijanstvu je prava ljudina, visok je oko dva metra i težak više od 150 kilograma, pa ga je osoblje jedva uspjelo staviti na nosila.

Bila je novogodišnja noć i nešto poslije 23 sata Hitna pomoć je dovezla čoveka koji je bio u stanju alkoholne kome. Sjećam se da je pacijent bio izuzetno korpulentan, pa smo mu, nakon što smo ga jedva smjestili na nosila, morali staviti i onaj dodatak za noge. Nakon što sam vidio da je pacijent mortus pijan i u dubokoj komi, dežurao sam pored njega cijele noći i pratio rezultate koji stižu, ispričao je dr. Joksović.

Negdje pred jutro, kada se pacijent već probudio iz kome, kod mene su došle kolege pitati je li živ. Rekao sam im da već uveliko priča, a oni su mi šokirani dodali njegove rezultate analiza alkohola u krvi na kojima je pisalo nevjerojatnih 14,7 promila. Pitao sam ih jesu li sigurni u to, a oni su mi rekli da je test tri puta ponavljan i svaki put je pokazao isto. Bio je to medicinski fenomen koji nikada nigdje nije zabilježen u svijetu, apsolutni svjetski rekord. Većina ljudi bi bila mrtva i sa mnogo manjom koncentracijom alkohola od ove, dodao je.

Kada se potpuno razbudio, Beograđanin je otkrio što ga je natjeralo da se toliko napije.

Kako je ispričao, žena ga je iznervirala dok su se dogovarali oko toga gdje će na doček Nove godine i on je počeo agresivno piti viski za viskijem ‘na eks’. Za samo nekoliko sati popio je čak četiri litre viskija. Uz to, radi se o kroničnom alkoholičaru, koji sasvim sigurno svakodnevno pije, tako da je njegov organizam naviknut na toliki alkohol, napomenuo je Joksović.

Joksović je objasnio i da su kod najtežih slučajeva pijanstava nekada potrebni tjedni kako bi organizam preradio sav alkohol.

Za jedan sat organizam prosječnog čovjeka preradi oko 0.02 promila, što znači da je za jedan promil alkohola u krvi potrebno čak 50 sati. Zamislite onda koliko treba kod ovih ekstremnih slučajeva. Nekada su potrebne tjedni da se organizam izbori sa svim tim alkoholom, objašnjava Joksović i dodaje kako su mu rumunjski liječnici rekli da je oboren njihov rekord.

Imali su čovjeka koji je imao oko 11 promila i mislili su da je nemoguće izmjeriti više od toga. Kada sam im potvrdio da je kod nas bio čovjek sa 14,7 promila i da je preživio, bili su u čudu, navodi dr. Joksović.

Hepatologinja prof. dr. Radmila Ješić objasnila je da navedeni Beograđanin sigurno ima izuzetno visoku toleranciju na alkohol jer svakodnevno pije, ali i upozorila da mu je jetra najvjerojatnije u jako lošem stanju i da, ako nešto radikalno u životu ne promijeni, neće još dugo živjeti, prenosi Jutarnji.hr.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.