Srbija Damira Krstičevića proglasila personom non grata

Kako se i spekuliralo, Vlada Republike Srbije proglasila je hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnim u Srbiji.

Vlada Srbije kaže kako su ovakvi potezi, kakve je Hrvatska potegnula oko njihovog ministra obrane Aleksandra Vulina, u suprotnosti s dobrosusjedskim odnosima.

Nisu naveli zbog čega su odabrali Krstičevića, nego samo da je riječ o recipročnoj mjeri.

Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusjedske suradnje i poštivanju osnovnih europskih vrijednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi. Vlada Republike Srbije ostaje opredijeljena za izgradnju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, suzdržavajući se od postupaka koji mogu doprinijeti narušavanju odnosa sa susjedima. Također, Vlada Srbije ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regiji i poštivanju europskih načela i vrijednosti, u interesu svih građana Srbije i regije, priopćeno je iz Vlade RS-a.

Riječ je o recipročnoj mjeri o kojoj se u Srbiji spekulira danima, a koja je posljedica odluke hrvatskih vlasti da zabrane ulazak ministru obrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, a zatim i zbog, navodi Blic, neodlučne reakcije hrvatskih vlasti na uzvike “Za dom spremni” usred Jasenovca na dan komemoracije žrtvama tog logora, piše Tportal.hr.

Večernje novosti u utorak su pisale da bi popis hrvatskih dužnosnika “mogao biti poduži, jer nije mali broj hrvatskih ministara koji su davali neprimjerene izjave o Srbiji, pa čak i otvoreno podupirali one koji glorificiraju ustaštvo.”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio u ponedjeljak da će službeni Beograd uzvratiti recipročnim mjerama na odluku hrvatskih vlasti da srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina proglase nepoželjnom osobom, ocijenivši reagiranje hrvatske vlade kao “ishitreno i nervozno”.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.