Srbi u SIP-u BiH odbili poslušati Dodikov ultimatum

Dvoje članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) iz reda Srba odbili su zahtjev vlasti Republike Srpske da podnesu ostavke na svoje dužnosti kako bi se to tijelo delegitimiralo, a ovlasti za provedbu predstojećih izbora prenijele na povjerenstvo na entitetskoj razini.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio kako će u znak protivljenja nametanju izmjena izbornog zakona BiH, za kojim je posegnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, RS već do 20. travnja donijeti svoj izborni zakon i po njemu, kršeći ustav BiH i izborni zakon, provesti lokalne izbore planirane za listopad.

Vlada RS-a je prošlog tjedna pozvala dvoje Srba koji su članovi SIP-a da podnesu ostavke no, Ljubiša Kalaba i Vanja Bjelica Prutina u ponedjeljak su poručili kako to neće učiniti odbivši poslušati Dodika i sudjelovati u provedbi njegova plana.

Neću podnijeti ostavku, izjavio je kratko Kalaba kako ga citira portal “Oslobođenja”, a uz to je poručio kako nema nakanu komentirati ono što govore političari.

Njegova kolegica Bjelica Prutina podsjetila je kako su prava i obveze članova SIP-a propisani izbornim zakonom BIH i ne mogu se dovoditi u pitanje odlukama koje se donose na entitetskoj razini.

Takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, svojevrsnim pritiskom na neovisan i nepristran rad člana SIP-a BiH, kazala je Bjelica Prutina.

Sattler kritizirao Schmidtovo nametanje, ali traži da se poštuje

Dvoje srpskih članova SIP-a BiH očitovali su se nakon što je ranije tijekom dana zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i bliski Dodikov suradnik Staša Košarac ultimativno pozvao sve Srbe koji rade u tijelima za provedbu izbora u BiH da podnesu ostavke i na taj način pokažu “patriotski odnos prema RS”.

Članove SIP-a bira Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i on ih jedini može smijeniti, no visoki predstavnik Schmidt je svojim izmjenama izbornog zakona BiH nametnuo i odredbu koja praktično štiti poziciju sadašnjih članova državnog izbornog povjerenstva sve do isteka redovitih sedmogodišnjiih mandata 2027. godine.

Sve stranke koje sada čine vladajuću koaliciju u BiH nezadovoljne su sastavom SIP-a jer smatraju kako su u nju imenovane osobe bliske političkim strankama koje su sada u oporbi, no nemaju načina da ih smijene, javlja Hina.

Lokalni izbori u BiH trebali bi biti provedeni 6. listopada, a to će ujedno biti važan test popularnosti sadašnje vladajuće koalicije.

(www.jabuka.tv | Foto: SIP BiH)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.