Spriječeno krijumčarenje robe u vrijednosti 123.500 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH u sklopu pojačanih kontrola uvoza roba na području Bosne i Hercegovine u više odvojenih akcija spriječili su krijumčarenje raznih robe u vrijednosti 123.500 KM.

Službenici UNO, Odsjeka za sprječavanje krijumčarenja, na GP Orašje prilikom redovne kontrole autobusa na relaciji Olovo-Dortmund otkrili su neprijavljenu skrivenu robu. Pomoću donirane robe od strane Vlade SAD-a putem programa EXBS otkrivena je roba na skrivenim mjestima u autobusu.

Radi se o novoj robi marke BOSS i to majica 128 komada, košulja 20 komada, hlača 16 komada, torbi 6 komada, odijela 6 komada i četiri jakne; Polo jakni 3 komada i Versace košulja 1 komad, vrijednosti 33.000 KM, te je ista oduzeta.

Prilikom kontrole vozila na GP Orašje, službenici UNO su izrazili sumnju u količinu i vrstu robe koja je prijavljena. Detaljnim pregledom vozila ustanovljene su nepravilnosti te je tom prilikom pronađeno neprijavljeno: PVC stolica 22 komada, kosačica, CD Changer, kablovi, skije, reklamni pano, prokromske cijevi, rabljene gume, auto vrata, hauba, sijačica i auto sjedišta. Vrijednost privremeno oduzete robe je 9.500 KM.

U sklopu redovne kontrole prijavljene robe za carinjenje u CI Bijeljina, službenici su umjesto prijavljenje robe za carinjenje, u ovom slučaju brašno, otkrili i pronašli robu koja nije bila prijavljena. Radilo se o 396 komada ženskih kompleta trenerki Nike, 1.746 komada majica kratkih rukava Nike i Adidas i 96 komada ženskih trenerki donji dio Nike u ukupnoj vrijednosti 36.000 KM, te je ista oduzeta.

Provodeći pojačane mjere na sprječavanju krijumčarenja roba komercijalne primjene, ovlaštene službene osobe UNO, prilikom kontrole pošiljki iz azijskih zemalja su spriječili pokušaj krijumčarenja. Tom prilikom pronađena je velika količina neprijavljene opreme i dijelova za mobilne aparate u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM , te je ista privremeno oduzeta.

Paralelno s provođenjem aktivnosti na sprječavanju krijumčarenja roba komercijalne primjene, vršena je kontrola putnika i prtljaga na terminalu za međunarodni promet putnika. Uz upotrebu stacioniranog skenera ”Smith & Heimman” doniran od strane EXBS programa Vlade SAD-a, u dva odvojena slučaja spriječeno je krijumčarenje. Spriječeno je krijumčarenje 3 kg srebra u granulama, nekoliko brendiranih satova, zlatni nakit, nargile za pušenje, cigarete i druga roba u ukupnoj vrijednosti 10.000 KM.

Sva roba koja je predmet prekršaja privremeno je oduzeta, a protiv počinitelja prekršaja shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, priopćeno je iz UNO BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: