Spremno 30 milijuna eura za internet na zapadnom Balkanu

Europska komisija svakodnevno radi na dodatnim smanjenjima cijena te ukidanju roaminga unutar zapadnog Balkana i prema EU.

Europska unija spremna je uložiti 30 milijuna eura za širenje interneta na zapadnom Balkanu.

Povjerenica za digitalno tržište Marija Gabrijel objavila je da se radi o nepovratnim sredstvima koja se troše u okviru projekata smanjenja roaming cijena unutar ove regije te prema EU.

Sredstva su odobrena u okviru investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF) i troše se za realizaciju širokomrežnog pojasa.

Gabrijel je, govoreći u Europskom parlamentu, istaknula da Europska unija snažno podržava aktivnosti šest država zapadnog Balkana na smanjenju cijena roaminga te što jeftiniji pristup i korištenje interneta.

Naglasila je da ukidanje roaminga, što je EU već učinio, jest njezin cilj i za države zapadnog Balkana.

No, one nisu dio EU-a te taj proces može ići samo nakon dogovora telekom operatora i vlasti unutar regije. Ipak, Gabrijel je pohvalila nekoliko telekom kompanija koje su samoinicijativno već značajno reducirale troškove roaminga, prenosi Vecernji.ba.

Europska komisija je u stalnom kontaktu s partnerima na zapadnom Balkanu kako bi cijene roaminga bile dodatno reducirane s krajnjim ciljem da se on ukine, poručila je Gabrijel.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.