Sporni sladoledi povučeni i s tržišta BiH

S tržišta Bosne i Hercegovine se povlače različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva “Mars”, koje proizvodi ove sladolede.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka, a detaljne informacije o povučenim proizvodima možete pročitati na stranici Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva. U skladu s tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Povučen i smrznuti oslić

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom “Bingo”, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz obitelji Anisakidae.

Riječ je o PVC pakovanju od jednog kilograma s datumima pakovanja od 24. ožujka, 1. lipnja i 7. lipnja ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma s datumom pakiranja 1. i 7. lipnja ove godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španjolske, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakovao ga je i distribuirao AG Frigo Ljubuški, naveli su iz agencije.

Iz agencije su kazali da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku prehranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

Hrvatska iz trgovina povlači popularne sladolede

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.