Špijunska afera u Srbiji: Otkriveno što je bio predmet primopredaje

Vojno-bezbjednosna agencija (VBA) Srbije utvrdila je što je bio predmet primopredaje između ruskog obavještajca i umirovljenog potpukovnika Vojske Srbije, rekao je načelnik Uprave za analitiku BIA Srbije Relja Željski.

VBA je ustanovila više kontakata ruskog obavještajca i čoveka iz Srbije i utvrdila, između ostalog, što je bio predmet njihove primopredaje, rekao je Željski za TV “Prva”.

On je naveo kako su srpske službe bile na licu mjesta tijekom primopredaje, ali nisu snimile događaj zbog pratnje ruskog obavještajca.

Željski je potvrdio kako ruski agent potpukovnik Georgi Viktorovič Kleban, koji se nalazi na snimku, više nije u Srbiji, ali je VBA u suradnji s drugim službama prikupila značajane informacije o njegovoj obavještajnoj djelatnosti na području Srbije.

Odgovarajući na pitanje je li moguće da je ruskog agenta angažirala neka druga, a ne ruska služba i da je u pitanju dvostuki agent, Željski je naveo kako su u povjesti obavještajnog rada zabilježeni slučajevi ne samo dvostrukih, nego i trostrukih i četvorostrukih agenata. Željski je rekao kako  je moguće i da je Kleban dvostruki agent, budući da “obavještajni kontakti i njihovo odvijanje dopire do onih granica do kojih je doprla sama mašta obavještajca i službe koja kontrolira i usmjerava taj kontakt”.

On je potvrdio kako je umirovljeni potpukovnik Vojske Srbije, koji je surađivao sa Klebanom i pojavljuje se na snimku, dostupan državnim organima ali ne može reći je li na slobodi, jer to izlazi iz okvira rada BIA.

Naime, u centru pažnje u Srbiji proteklih dana bila je “špijunska afera” koja je počela objavljivanjem snimke primopredaje predmeta između dvije osobe, za koje je istragom utvrđeno da su ruski agent Georgij Kleban i srpski časnik čiji su inicijali Z.K.

Vučić o špijunskoj aferi: Imao sam samo jedno pitanje za veleposlanika Rusije

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.