Spas od raka? Otkrili su “kod za samouništenje” u stanicama – Jabuka.tv

Spas od raka? Otkrili su “kod za samouništenje” u stanicama

Istraživači na Sveučilištu Northwestern u SAD-u otkrili su da se naše stanice mogu same uništiti, odnosno da imaju svojevrstan ‘kod za samouništenje’ koji se samo treba aktivirati. Vjeruju da je nastao u davna vremena, prije 800 milijuna godina, kako bi ljudsku vrstu štitio od bolesti.

Tada je ugrađen u ribonukleinsku kiselinu (RNK).

Trenutno, kada te stanice osjete da mutiraju u rak, aktiviraju ‘kod za samouništenje‘, ali često su nemoćne kod agresivnih vrsti tumora. U tom slučaju ih se umjetno potiče na to pomoću lijekova, ali to ima određene nuspojave.

Znanstvenici istražuju kako upravljati njima u budućnosti i usmjeriti ih u većem broju na uništavanje opakih bolesti. Kažu da je taj kod prisutan u svim stanicama pa tako i u onima koje su maligne, prenosi Daily Mail

Uspiju li u tome, to bi moglo značiti kraj iscrpljujućih kemoterapija kojima ih se sada uništava, a imaju neugodne nuspojave.

Sada znamo da u stanicama postoji kod za samouništenje i mogli bi ga pokrenuti i tako izbjeći kemoterapije ili intervenciju u genomima. Mogli bismo koristiti tu malu RNK, pustiti je u stanice tumora pa pritisnuti tipku za samouništenje, objasnio je Marcus E. Peter, stručnjak za metabolizam karcinoma i glavni autor studije koji ima viziju doći do toga da taj kod mogu kontrolirati, odnosno aktivirati ga po potrebi.

Kada bi ih mogli sintetički duplicirati, lako bi mogli postati puno snažniji. Cilj nam nije bio otkriti novu kemijsku tvar, već slijediti prirodu i upotrebljavati ono što je stvorila.

Na temelju ovog istraživanja mogli bismo napraviti umjetnu mikro RNK, ali puno snažniju u uništavanju karcinoma od one koju je priroda stvorila, kaže ovaj stručnjak, pišu 24sata.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.