Španjolski premijer političarima u BiH: Dogovorite se

Predsjednik španjolske vlade Pedro Sanchez pozvao je u subotu u Sarajevu političare iz BiH na dogovor koji bi osigurao da ta zemlja bude funkcionalna i tako sama sebi otvori put ka članstvu u euroatlantskim integracijama, poručivši im da moraju pokazati odgovornost prema građanima.

Sanchez, koji slovi za dobrog poznavatelja prilika u BiH jer je ranije bio na diplomatskoj službi u Uredu visokog predstavnika (OHR), boravio je u prvom službenom posjetu toj zemlji u svojstvu španjolskog premijera.

Postaja je to na njegovoj regionalnoj turneji čiji je cilj potaknuti reforme i napredak država zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU, a Sanchez je u BiH doputovao u trenutku kada tu zemlju potresa duboka kriza prouzročena prijeporima oko izmjena Izbornog zakona.

Prvo je potrebno smanjiti napetosti i retoriku podjela, vratiti se odlučivanju u institucijama, naći dobra rješenja za otvorena pitanja što će uvijek imati potporu međunarodne zajednice i, na kraju, moraju se imati u vidu interesu građana za boljim životom, poruka je koju je političarima u BiH poslao Sanchez.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH španjolski premijer je novinarima kazao kako je došao da bi podupro tu zemlju i jačanje demokracije, a da Španjolska snažno podupire teritorijalni integritet BiH i njen ulazak u Europsku uniju.

Pozvao je političare u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi i to još ove jeseni jer sve političke snage u Uniji žele deblokadu političkih procesa u BiH i njezinu stabilizaciju.

Pojasnio je kako je ipak prije toga potrebno usvojiti reformske zakone na kojima EU inzistira kao i osigurati demokratsku provedbu izbora u listopadu.

Kazao je kako razumije postojanje različitih interesa no političari moraju pokazati odgovornost prema građanima.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovore sa Sanchezom ocijenio je kao snažnu potporu europskim i reformskim naporima u BiH što bi trebalo osigurati stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU.

To je za BiH jako važno, posebice stoga jer će Španjolska 2023. predsjedavati Vijećem EU-a, kazao je Džaferović, dodajući kako tada očekuje novi impuls za članstvo u Uniji nakon što BiH naredne godine, kako očekuje Džaferović, dobije kandidatski status.

BiH se neće i ne može vraćati natrag, naglasio je, te dodao kako su sve reforme u proteklih 27 godina provedene sukladno Daytonskom sporazumu.

Nakon posjeta Sarajevu Sanchez je otputovao u Mostar kako bi se tamo sastao s gradonačelnikom Marijom Kordićem, a programom posjeta predviđeno je da njih dvojica odaju počast i polože vijenac na spomen-obilježje španjolskim vojnicima koji su poginuli u BiH od 1992. do 1995. godine kao pripadnici zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.