Španjolska će prva testirati četverodnevni radni tjedan – Jabuka.tv

Španjolska će prva testirati četverodnevni radni tjedan

Španjolska uskoro započinje probno razdoblje četverodnevnog radnog tjedan koju je ranije ove godine predložila stranka Mas Pais, a do sada nijedna zemlja to nije uradila.

Ukoliko testiranje prođe kako treba i ideja bude potpuno prihvaćena, Španjolska bi mogla postati i jedna od prvih zemalja u svijetu u kojoj je implementiran sustav rada od samo četiri dana u tjednu, piše The Guardian.

Testiranje ovog pilot-projekta počet će na jesen, trajat će tri godine i u njega će biti uloženo 50 milijuna eura kako bi se omogućilo da testiranje prođe uz minimalan rizik.

Stranka Mas Pais se nada da će u cijeloj državi vidjeti rezultate koje je postigla španjolska kompanija Delsol, a čiji radnici već neko vrijeme rade samo četiri dana u tjednu:

U ovoj kompaniji primjetno je smanjenje izostanaka s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su dosta sretniji.

Vrijedi naglasiti i da nisu svi zadovoljni ovom idejom, a jedan od čelnika glavnih poslovnih udruga u zemlji istaknuo je kako se država nalazi u najvećoj recesiji od građanskog rata te kako izlazak iz krize koju je donijela pandemija zahtijeva više rada, a ne manje, prenosi Klix.ba.

No Mas Pais nastavlja sa svojom inicijativom: Jasno je da način na koji radimo ljude stresira, prekomjerni rad ih umara i sve to ostavlja velike posljedice na mentalnom zdravlju. Četverodnevni tjedan bio bi dobar za gospodarstvo, za radnike i za okoliš. Što tu nije kako treba?

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.