SP atletika: Mihaljević u finalu bacanja kugle

Hrvatski rekorder u bacanju kugle 25-godišnji Filip Mihaljević plasirao se u finale ove discipline na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi nakon što je u kvalifikacijama bacio kuglu 21 metar, što je deset centimetara bolje od kvalifikacijska norme (20.90 m).

U prvom pokušaju Mihaljević je ostvario hitac od 20.76 metara (14 cm ispod norme), ali u drugom pokušaju prebacio je kvalifikacijska normu hicem od 21 metra.

Prvi hitac sam potrošio da se malo priviknem na atmosferu, stadion i ovu veličanstvenu predstavu Svjetskog prvenstva. Nakon tog hitca osjetio sam da mogu ići dalje i u drugom hitcu 21.00 metar i osiguran nastup u finalu, rekao je Mihaljević nakon nastupa.

Kvalifikacijsku normu prebacilo je 12 atletičara, a najviše predstavnika imaju Amerikanci (Ryan Crouser, Darrell Hill, Joe Kovacs), te Novozelanđani (Tomas Walsh, Jacko Gill).

Najbolji rezultat u kvalifikacijama ostvario je aktualni svjetski prvak iz Londona 2017. Novozelanđanin Tomas Walsh (21.92 m). Brazilac Darlan Romani, koji ima drugi najbolji rezultat na svijetu ove sezone, bacio je 21.69 metar, dok je aktualni olimpijski prvak iz Rija Amerikanac Ryan Crouser imao treći rezultat (21.67 m).

U kvalifikacijama kugle bilo je i neočekivanih kikseva. Poljak Michal Haratyk, aktualni europski prvak iz Berlina 2018., koji ove sezone ima peti rezultat na svijetu (22.32 m), nije uspio ući u finale, jer je bio tek 16. u kvalifikacijama (20.52 m). Razočarao je i Bob Bertmes iz Luksemburga. On je ove sezone ostvario osobni rekord (22.22 m), što je osmi rezultat u svijetu, ali je u kvalifikacijama bio tek 26. sa skromnih 19.89 metara.

Finale u bacanju kugle je u subotu, 5. listopada, u 19.05 po hrvatskom vremenu.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.