SP 2018: Ždrijeb se može “poigrati” i spojiti Hrvatsku, BiH i Srbiju

U subotu u St. Peterburgu održat će se ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

Od 54 članice UEFA-e u kvalifikacijama će sudjelovati 52 reprezentacije. Izostat će domaćin SP-a Rusija i Gibraltar kojeg FIFA još uvijek ne priznaje kao samostalnu članicu, a Arbitražni sportski sud nije na vrijeme donio odluku u žalbenom postupku.

Zahvaljujući svojoj poziciji na FIFA ljestvici za srpanj 2015. na kojoj je Hrvatska 14. reprezentacija svijeta, momčad Nike Kovača smještena je u prvu skupinu nositelja, što donosi izbjegavanje mogućnosti svrstavanja u istu kvalifikacijsku grupu s aktualnim svjetskim prvacima Nijemcima, Belgijcima, Nizozemcima, Portugalcima, Englezima ili Španjolcima.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će u drugom šeširu, što znači da ždrijeb ju može svrstati s Hrvatskom, ali iz Srbijom iz trećeg šešira, što sigurno ne bi bilo dobro sa sigurnosnog aspekta.

Sustav kvalifikacija ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodne cikluse. Bit će oformljeno devet kvalifikacijskih skupina, od kojih će sedam biti sastavljeno od šest, a dvije od pet reprezentacija. Izravno će se na završnicu SP-a plasirati pobjednici skupina, dok će osam najboljih od devet drugopasiranih reprezentacija probiti u dodatne kvalifikacije.

Ždrijeb će biti održan u Konstantinovoj palači, a svečanost će započeti u 17 sati po hrvatskom vremenu. Osim razvrstavanja europskih reprezentacija u kvalifikacijske skupine, bit će održan i ždrijeb kvalifikacija Afričke konfederacije, Konfederacije Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, Južnoameričke konfederacije i Oceanijske konfederacije. Jedino neće biti ždrijeba za Azijsku konfederaciju, čije su članice već započele kvalifikacijski ciklus.

Ždrijebom će ravnati glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke, a kao posebni gosti koji će asistirati pri izvlačenju kuglica najavljeni su Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Cannavaro, Samuel Eto’o, Oliver Bierhoff, Aleksander Keržakov, Rinat Dasajev, Madjer, Predrag Rajković te bivši kapetan ruske reprezentacije Aleksej Smertin koji će zamijeniti Brazilca Hulka.

Skupine nositelja europskih kvalifikacija za SP 2018:

Skupina 1: Hrvatska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Engleska, Wales, Španjolska

Skupina 2: Slovačka, Austrija, Italija, Švicarska, Češka, Francuska, Island, Danska, Bosna i Hercegovina

Skupina 3: Ukrajina, Škotska, Poljska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sj. Irska, Srbija, Grčka

Skupina 4: Turska, Slovenija, Izrael, Irska, Norveška, Bugarska, Farski Otoci, Crna Gora, Estonija

Skupina 5: Cipar, Latvija, Armenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbajdžan, Litva, Moldavija

Skupina 6: Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino, Andora

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.