Sorte šipka za područje Hercegovine

Šipak je jedan od simbola Hercegovine, široko je rasprostranjen kao samonikla divlja voćna vrsta. Mnogi ga uzgajaju u komercijalne svrhe, a većinu okućnica u južnim dijelovima Hercegovine krase plodovi ove plemenite biljke. Često je inspiracija i nadahnuće brojnim slikarima iz hercegovačkog podneblja.

Šipak  je voćna vrsta čiji je uzgoj tradicionalno vezan za područje Hercegovine. Plod se najviše  konzumira u svježem stanju, iako se zadnjih godina sve više traže i sokovi te pekmezi. Dobro su poznata njegova nutricionistička ali i ljekovita svojstva. Biljka traži puno svjetla, dobro podnosi visoke temperature ljetnih mjeseci i nižu relativnu vlagu zraka, a za krupan i kvalitetan plod je potrebno osigurati i navodnjavanje u sušnom ljetnom periodu.

Kod šipka je obavezno provoditi orezivanje. Skraćivanjem izboja i prorjeđivanjem, potiče se rast rodnih grana. Najzastupljenije i posebno omiljene sorte su:

Glavaš – autohtona sorta hercegovačkih krajeva. Spada u skupinu slatko kiselih sorti. Cvijeta krajem svibnja i ne zahtijeva prisustvo oprašivača. Poželjna je sadnja na osunčanim lokacijama. Plod je krupan, do vrlo krupan, prosječne težine oko 500gr. U optimalnim vremenskim uvjetima, zabilježeni su pojedini plodovi i do 1kg težine. Boja kore varira od žuto-zelene, do ružičaste ili crvene. Zrno je krupno i vrlo sočno, svijetlocrvene boje. Dozrijeva krajem rujna ili u prvoj polovini listopada.

NOVO mini peletirano organsko gnojivo, 2 kg dostatno za sadnju 15 voćaka.

Konjski zub je karakterističan po krupnom plodu i zrnu. Spada u skupinu slatkih sorti šipka. Plod je okruglast, a na polovima lagano spljošten. Prosječna veličina ploda je oko 560gr. Kora je ružičasto-crvena, rjeđe žuta. Zrno je izrazito krupno i sočno. Udio soka u zrnu je vrlo velik, pa  ova sorta prednjači po tome u odnosu na druge sorte. Dozrijeva sredinom listopada.

Barski sladun je sve popularnija sorta u Hercegovini među proizvođačima šipka. Uzgaja se kako na okućnicama tako i u novim intenzivnim nasadima. Vrlo je bujnog rasta, i dobre rodnosti. Spada u skupinu slatkih sorata. Dozrijevati počinje početkom listopada ,a završava krajem. Plod je srednje krupan do krupan, prosječne težine oko 370gr, žuto zelene boje, s crvenim pjegama na osunčanom dijelu. Zrna su krupna, tamnocrvene boje slatkog okusa.

(www.jabuka.tv)