Sonda poslala posljednju fotografiju s Marsa

Nakon četiri godine i 1.445 marsovskih dana, čini se kako se približio kraj misije landera InSight na Marsu.

NASA-ina sonda tamo se nalazi od studenoga 2018. godine. Bušila je tlo, proučavala meteorološke uvjete, bilježila potrese i udare asteroida u površinu tog planeta, snimala zvukove i općenito otkrivala znanstvenicima mnoge nove podatke o Crvenom planetu.

Budući da je InSight osmišljen kao nepokretni lander sa solarnim napajanjem, uz tek mogućnost pomjeranja robotske ruke i drugih instrumenata, velik problem za njega je nakupljanje prašine na fotonaponskim panelima kojima si stvara električnu energiju za rad.

Tako je već ranije NASA pokušavala očistiti panele neuobičajenom metodom posipanja pijeska po njima, i to je malo pomoglo odgoditi kraj misije. U svibnju ove godine najavljeno je kako će robotska ruka InSighta biti postavljena u “položaj za mirovinu”, pa je prije svojeg posljednjeg pokreta snimila i oproštajni selfie, piše Bug.hr.

InSight je, uz minimalne aktivnosti, na Marsu preživio do današnjih dana, a sada se zaista čini kako mu je energija na posljednjim rezervama. NASA je stoga objavila fotografiju koja će vrlo vjerojatno biti posljednja za ovu svemirsku znanstvenu sondu. Najavljeno je kako će InSight nastaviti komunicirati s kontrolom misije dok god to bude mogao činiti, ali je sasvim jasno da će se “odjaviti s dužnosti” u dogledno vrijeme.

Ne brinite za mene, moje vrijeme ovdje bilo je produktivno, među ostalim su napisali na službenom računu na Twitteru uz oproštajnu fotografiju s Marsa.

Na njoj vidimo dio krajolika, postolje sonde kao i seizmometar SEIS, postavljen robotskom rukom na tlo nedaleko od sonde. Upravo taj instrument zaslužan je za otkriće nekih od najvećih potresa na Marsu posljednjih godina, događaja pomoću kojih stručnjaci analiziraju unutarnji sastav planeta – s udaljenosti od 100 milijuna kilometara.

Misija je u potpunosti ispunila, ako ne i nadmašila očekivanja znanstvenika. Snimila je preko 500 potresa, stotine fotografija i zvukova te dala detaljne uvide u meteorološke uvjete na Marsu. Kad je riječ o dužini misije, ona je dvostruko premašila očekivani životni vijek sonde, koji je u početku bio postavljen na oko dvije (zemaljske) godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.