Solak okrivio medije: Neka tužiteljstvo istraži neobjektivne navode o nabavci respiratora

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u pisanom aktu kojeg je medijima dostavio Federalni stožer civilne zaštite prvi put se oglasio u vezi s aferom oko nabavke 100 respiratora, aranžmana kojeg je ustupio TV voditelju Fikretu Hodžiću, vlasniku poljoprivrednog domaćinstva “Srebrena malina”.

U aktu koji potpisuje Solak, a koji se, nakon što je teže ozlijeđen u prometnoj nesreći, nalazi na KCUS-u, navodi da se u posljednjih nekoliko dana u medijima iznose neistine i vodi neprimjerena medijska hajka protiv Vlade FBiH, Federalnog stožera civilne zaštite, “kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe”, a vezano za nabavku respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije koronavirusa.

Pozivamo istražne organe da hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode kako bi se utvrdilo da je, nakon što je ukazana potreba za respiratorima, procedura javne nabavke koju je provela Federalna uprava civilne zaštite, objavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkam, stoji u aktu koji potpisuje Solak, a koji je upućen glavnoj tužiteljici Tužiteljstva SŽ Sabini Sarajliji.

Nabavka 100 respiratora iz Kine podigla je ogromnu prašinu i izazvala brojne reakcije u BiH, istrage su po službenoj dužnosti pokrenuli Tužiteljstvo SŽ i SIPA. U međuvremenu bh. mediji su otkrili je niz anomalija u ovom procesu.

Tako su jučer objavili ugovor koji su za kupovinu spornih 100 kineskih respiratora potpisali Fikret Hodžić direktor “Srebrene maline i Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Ugovor precizira da se kupuje invezivni respirator HC VE003, a da je ukupna vrijednost ugovorene robe 10 milijuna i 530 tisuća KM. U tu vrijednost uračunat je PDV. Zanimljivo je da je ugovor potpisan 3. travnja, a da je tvrtka “Srebrena malina” tek prekjučer dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.

Spornu kupovinu komentarao je i premijer Fadil Novalić rekavši da on u taj proces nije bio uključen, a dva puta se oglasio i direktor tvrtke “Srebrena malina” Fikret Hodžić. Pojedini eksperti kazali su i da ovaj tip respiratora nije predviđen za bolnička odjeljenja intezivne njege.

(www.jabuka.tv) 


6 komentara

  • kako prozirno.On šalje partijskoj kolegici Sabini Sarajlija da sve ovo istraži. Pa moj Solak to se pošalje u tužiteljstvo a tebe nije briga tko će to istraživati.Pitaj samo Jelke M. JELI ONA KAO ŠEFICA IŠTA ZNALA.(odoh negdje MALINA SREBRENI brati) pozdrav svima

  • Unitarna BiH traje već 30 godina, na svaki nacin pokusavaju izigrati Hrvate imaju svoje tajne službe, naši se bore non stop moras bitu oprezan isto kao nekad sa Beogradom. Mislim da je dislo vrijeme za razlaz, ne ide vise iako nas medunaridna zajednica drzi za vrat, toplo, hladno. Vjerojatno zbog svojih nekih pokvarenih interesa. Mislim da nas ne udaraju po glavi da bi se davno uspjeli dogovoriti i da je Ustavni Sud stvarni a ne poluga međunarodne zajednice. Ne znam je li ameri imaju vece veleposlanstvo u Londonu u odnosu na Sarajevo, smijurija

  • Stara narodna poslovica kaže: Jednog sveži u vreću i sjefi na njega a drugog zovni u goste i časti ga svim i svačim što imaš u svom domu, OBOJICA TI ISTO MISLI I OBOJICI NE OKREĆI LEĐA.

  • tisi solak potpiso dase respiratori u vezu iz kine.tuje onaj smradov novalic treba oboicu za muda.objesit jebovam respirator mater.svakakva govna uvozite da trujete narod pickavam materina

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.