Socijalna pomoć u ŽZH iznosi mizernih 80 KM

Gotovo osam i pol tisuća stanovnika Federacije BiH mjesečno preživljava s 50 do 120 maraka socijalne pomoći, ovisno o tome u kojoj županiji žive, piše Večernji list.

Prema podacima Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, tijekom prošle godine na području ovog entiteta stalnu novčanu naknadu primalo je 8.418 stanovnika, međutim, tu nisu uvršteni korisnici socijalne naknade s područja Hercegbosanske i Posavske županije, čijim podacima navedeno ministarstvo ne raspolaže.

Budući da visinu naknade utvrđuje svaka županija posebno, korisnici stalne novčane pomoći u Sarajevskoj županiji mjesečno dobivaju gotovo 70 posto više novca nego oni koji žive u Posavskoj županiji.

Naime, prema podacima Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, korisnik stalne pomoći u Sarajevskoj županiji prima 120 konvertibilnih maraka mjesečno, u Posavskoj 54 KM mjesečno, dok, primjerice, u Županiji Zapadnohercegovačkoj prima 80 KM mjesečno.

U pojedinim županijama iznos stalne novčane pomoći povećava se ovisno o broju članova u kućanstvu. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi upozoravaju kako iznosi koji se izdvajaju u ove svrhe nisu dovoljni za zadovoljavanje minimalnih životnih potreba pojedinaca ili obitelji, te ova kategorija živi na rubu egzistencije. Inače, prema najnovijim podacima Svjetske banke objavljenim prošli mjesec, BiH je peta najsiromašnija zemlja u Europi. Prilikom obrade podataka uzet je u obzir bruto prihod po glavi stanovnika, prenosi Večernji list.

Prema trenutačnom stanju BDP-a, BiH je u regiji bolja od Albanije i Kosova, a lošija od Srbije, Crne Gore i Makedonije. Najsiromašnija zemlja u Europi je Moldavija s bruto prihodom po glavi stanovnika od 2560 dolara. Slijede je Ukrajina, Kosovo, Albanija i BiH s bruto prihodom po glavi stanovnika od 4760 dolara. U rang najsiromašnijih, tvrde ekonomisti, BiH su doveli katastrofalni ekonomski i financijski pokazatelji – 550.000 ljudi je nezaposleno, vanjski dug iznosi 8,4 milijarde maraka, u procesu privatizacije ugašeno je više stotina poduzeća, a zemlja ima najlošije ceste u regiji i Europi.

Kako bi ostvarila financijsku i proračunsku održivost, BiH je u ovoj godini potreban novi kredit od Međunarodnog monetarnog foda u iznosu od čak 900 milijuna KM. Nije zanemariv ni podatak da je BiH je u posljednjih deset godina napustilo 70.000 mladih koji su, zbog nezaposlenosti, bolji život potražili u zemljama Europske unije.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Velik novac izdvaja ZZH – puno brate ,a Sarajevska zar to nije federacija ,i lijekovi za rijetke bolesti tamo besplatni a u Hercegovini nisu na listi .
  E nemoze covjek skontat ko koga laze i maze ,kad je bolest u pitanju.
  Bakir ima a ovi ne treba bit za sve .

 • Tužno i žalosno ali istinito.Mirovine od dvi tisuće KM isplate s redovno a tih simboličnih osamdeset KM nema ni u tri miseca.Narode moj ivi “PRDEKTERI VLASTODRŠCI” uradite nešto po to
  m pitanju dajte im i smoka uz kruh.Zanima me još moram li bit Prskalo da se zaposlim u DOMU ZDRAVLJA .

  Žalosno ali istinito mirovina od 2000 KM isplati se redovno a tih 80 KM simboličnih nema ni u 3 miseca.Pa vi “PRDEKTERI I VLASTODRŠCI” uradite nešto po tom pitanju.Dajte im i štogod smoka uz kruh.I još nešto moram li bit prskalo da se zaposlim u Domu zdravlja ili kome da se javim znam radit u hitnoj
  .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.